Διαβάστε σχετικά για NASA Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος, Βίντεο, Ειρηνικός Ωκεανός, Επιστήμη, Ηφαίστειο,
Οι επιστήμονες της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε ένα από τα νεότερα νησιά του πλανήτη μας και ανακάλυψαν ότι είναι καλυμμένο με μία κολλώδη, μυστηριώδη λάσπη, ενώ έχει ήδη βλάστηση και κατοικείται από πτηνά.
Το ηφαιστειακό νησί, αναδύθηκε από τον Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στην Τόνγκα, και είναι το μόνο από τα τρία συνολικά νησιά που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια και επιβίωσαν για περισσότερα από 3.
Η δια ζώσης επαφή με το νησί αποτελούσε διακαή πόθο των επιστημόνων της NASA, υπάρχει ελάχιστη επιστημονική γνώση σχετικά με το πώς και γιατί δημιουργούνται νέα νησιά, ενώ το είχαν μελετήσει μόνο μέσω εικόνων από δορυφόρο.
To νησί αναδύθηκε από το χείλος μίας υποθαλάσσιας καλντέρας στις αρχές του 2015 και δεν του έχει δοθεί ακόμη κάποιο όνομα.
H ομάδα των επιστημόνων που έφτασε στο νησί, προσγειώθηκε σε μία παραλία που από τις δορυφορικές εικόνες έμοιαζε να έχει μαύρη άμμο.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαύρα βότσαλα που έκαναν εξαιρετικά επώδυνο το περπάτημα.
Εκεί ανακάλυψαν βλάστηση, η οποία προέκυψε πιθανότητα από σπόρους που μεταφέρθηκαν μέσω πτηνών, ενώ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το νησί ως καταφύγιό τους κουκουβάγιες και καπνογλάρονα.
Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι μία ανοιχτόχρωμη κολλώδης λάσπη, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι, από τι είναι φτιαγμένη και από πού προέρχεται.
Όπως αναφέρουν, η προέλευση της λάσπης αυτής, παραμένει μυστήριο καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι στάχτη.
Δείγματα πετρών συνελέχθησαν για ανάλυση μετάλλων ενώ μία μονάδα GPS υψηλής ακρίβειας και ένα drone πραγματοποιούν έρευνες πάνω στο νησί.