Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή τις απολύσεις από το Δημόσιο, το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και το όνομα του Επιτρόπου αναμένεται να αποτελέσει το κύριο μενού της συνάντησης των δύο αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου που κανονίστηκε για το πρωί της Πέμπτης.
Την ίδια ώρα ΜΜΕ φίλα προσκείμενα για ποικίλους λόγους στην κυβέρνηση, επιχειρούν να παρουσιάσουν την συνάντηση ως προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ υπουργών, ενώ το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Η σπίθα που ξεκίνησε την πυρκαγιά στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπήρξε η σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο για τις απολύσεις υπαλλήλων σε ΟΤΑ.
Από την πλευρά του ο τελευταίος, μιλώντας ανοιχτά για την επικείμενη συντριπτική ήττα και την εκλογική εξαφάνιση της ΝΔ, απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων από τους οργανισμούς που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.
Σε σημερινή του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, υπογραμμίζοντας ότι η απογραφή των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αποκλείοντας και πάλι το ενδεχόμενο απολύσεων από το δικό του υπουργείο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι 6.500 απολύσεις αποτελούν κυβερνητική δέσμευση και πρέπει να υλοποιηθούν.
Οι φλόγες όμως που πλέον φαίνονται καθαρά από τα παράθυρα του Μαξίμου δεν φούντωσαν από τον Μητσοτάκη, ούτε από τον Ντινόπουλο.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το ΠΑΣΟΚ και με την οποία η Χαριλάου Τρικούπη επιτίθεται ευθέως στον κυβερνητικό της εταίρο και πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για κωλοτούμπες με τα Ζάππεια, έχει φέρει το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης στα όρια της παράκρουσης, αφού βλέπουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ των μονοψήφιων εκλογικών ποσοστών, των χαρατσιών, της λίστας Λαγκάρντ και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τον οποίο μέχρι στιγμής δύο φορές «έσωσαν» από εξεταστικές επιτροπές, να παρουσιάζεται ως άμεμπτος κριτής επί παντός επιστητού.
Δεν είναι όμως μόνο το μείζον ζήτημα των 6.500 απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, το οποίο έχει κάνει τα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού να μοιάζουν με κοτετσόσυρμα.
Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο σκόπελο της κυβέρνησης ήδη έχει αρχίσει να ανησυχεί το Μαξίμου.
Και αυτό διότι κύκλοι του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες του tribune.gr μετράνε και ξαναμετράνε τα κουκιά γιατί λαμβάνουν μηνύματα από βουλευτές του κόμματος και κυρίως της συγκυβέρνησης, ότι οι παραλίες μπορεί να σταθούν αφορμή για να βγει ο Αντώνης Σαμαράς σε… ξέρα.
Σήμερα μόνο η τοποθέτηση του υπουργού Πειρβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για μια ρύθμιση που θα τακτοποιεί μόνο το θέμα της χάραξης του αιγιαλού και όχι την εκμετάλλευσή του.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα επικοινώνησε και ενημέρωσε τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπασταύρου, ότι μνημονιακή υποχρέωση είναι να υπάρξει χάραξη του αιγιαλού και όχι να τεθεί και το θέμα της αξιοποίησης, της εκμετάλλευσης.
Τέλος, επί τάπητος των δύο πολιτικών αρχηγών – αν φτάσουν μέχρι το τρίτο ζήτημα δεδομένων των αντιθέσεων στα δύο πρώτα – είναι το όνομα του Επιτρόπου που θα αναλάβει τη νέα πενταετή θητεία στην Κομισιόν.
Η ονοματολογία τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει φωτιά, με βουλευτές και μη εκλεγέντες ευρωβουλευτές να φουσκώνουν τους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, για να πείσουν φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους να βάλουν τσόντα και το δικό τους όνομα, μπας και το λάβει υπόψιν του το Μαξίμου.
Το μόνο που είναι πλέον σίγουρο για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι ότι οι φιλοσοφικές της αναζητήσεις πηγάζουν από τον Ηράκλειτο… Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς…