Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Είπα διερευνητικά να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και οι Τούρκοι ήρθαν σε δύσκολη θέση

Κοτζιάς: Είπα διερευνητικά να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και οι Τούρκοι ήρθαν σε δύσκολη θέση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Κύπρο για την πιθανότητα ένταξης της Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν. Παράλληλα έχουμε και τους Ρώσους που διαφωνούν για τους δικούς τους λόγους. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο κυπριακό «Φιλελεύθερο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο.

Στη συνάντηση των εγγυητριών τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, θέσατε ζήτημα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

«Εντυπωσιάζουμε πόσο εύκολα κυκλοφορούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα ειδήσεις για συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα σε λίγα πρόσωπα. Δύο από κάθε αντιπροσωπεία.

»Όπως και με το Κραν Μοντάνα, κάποιοι όλα τα γνωρίζουν και όλα τα σφάζουν.

»Να σας πω τι έγινε στη Νέα Υόρκη: Ο Μεβλούτ προσπάθησε αρχικά να ανοίξει θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

»Όπως πάντα, του είπα ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουμε αρμοδιότητα για μια τέτοια κουβέντα και δεν θα τον ακολουθήσω.

»Κατόπιν, μπήκαμε στο ζήτημα των δύο μικρών συνθηκών που εμπίπτουν και στη δική μας αρμοδιότητα.

»Στο τέλος της κουβέντας, τους είπα ότι υπάρχουν 4 λύσεις. Δεν πρότεινα. Κατέγραψα. Εξήγησα τα υπέρ και τα κατά τους. Είπα αυτά που είχα ήδη ενημερώσει τη δική μας πλευρά ότι θα πω».

Θεωρείτε ότι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα επιλύσει το θέμα της Ασφάλειας;

«Αυτό που ψάχνουμε είναι μια λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς δικαιώματα εγγυήσεων από τις τρεις χώρες που σήμερα τις διαθέτουν.

»Οι Τούρκοι ψάχνουν μια «λύση» τέτοια με την οποία μπορούν να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς.

»Ρωτήθηκαν διερευνητικά αν θα τους έκανε το ΝΑΤΟ και αν σε αυτή την περίπτωση θα αποχωρούσαν.

»Ούτε αυτό τους άρεσε, επιπλέον, τους έφερνε σε δύσκολη θέση.

»Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, ότι στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα δεν τα θέλουν στην Άγκυρα για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά για να έχουν τον έλεγχο της Κύπρου οι ίδιοι».

Τι είπε ο Νίκος Αναστασιάδης για το ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες ο Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

«Εάν αυτό μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας τουρκικού στρατού και ενδεχόμενα αυτό να είναι κάτι που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μου θα το αγνοήσω; Δεν θα πρέπει με σοβαρότητα να το μελετήσουμε; Θα πρέπει δογματικά;

»Κάποια ώρα θα πρέπει να απελευθερωθούμε από αντιλήψεις του παρελθόντος επιτέλους να δούμε το συμφέρον της χώρας μας τι είναι που υπερέχει πάνω από όλα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τις οποίες χαρακτηρίζει «ατυχέστατες».

«Λυπούμαι γιατί γίνεται σε μια ώρα που οι σχέσεις μας είναι άριστες. Εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε το δικαίωμα της Μόσχας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

»Διότι όταν είχαμε συνάντηση πέρσι τον Οκτώβρη το 2017, είχα πει στον πρόεδρο Πούτιν ότι όχι μόνο δεν με ενοχλεί αλλά το θεωρώ και ωφέλιμο», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι η Κύπρος ως μικρή χώρα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με όλες τις μεγάλες χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καλές σχέσεις με τη μια από αυτές θα διαλύσουν τις σχέσεις με την άλλη.

«Ανήκουμε στην Ε.Ε. Δεν υπάρχει δύση και ανατολή με την έννοια της Σοβιετικής Ένωσης και των δυτικών», είπε σε σχέση με τον προσανατολισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις θα πρέπει να είναι καλές και οι συνεννοήσεις τίμιες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Η Μόσχα λέει ότι η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον συνολικό πυρηνικό κίνδυνο

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...