Η ομάδα εργασίας για θέματα συμφιλίωσης που έχει συσταθεί στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ κατέληξε πριν λίγες ημέρες στο κείμενο πρότασης νόμου για την χορήγηση μερικής αμνηστίας στους εμπλεκόμενους στα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 που διαδραμίστηκαν εντός της σκοπιανής Βουλής, όταν ένα έξαλλο πλήθος «αρχαιομακεδόνων» εισέβαλε στη Βουλή για να ξυλοφορτώσει τον Ζόραν Ζάεφ και βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για θέματα συμφιλίωσης, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου εξαιρεί από την χορήγηση αμνηστίας τους διοργανωτές των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στις 27 Απριλίου 2017, καθώς και όσους άσκησαν φυσική βία.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα, με το οποίο να ζητούν την αμνήστευσή τους από την συνέχεια της διαδικασίας.
«Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η διαδικασία, η οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για όλα όσα συνέβησαν στις 27 Απριλίου 2017, θα συνεχιστεί και ότι θα υπάρξει νομική κατάληξη και η δικαιοσύνη θα βρει τη θέση της.
»Αλλά σίγουρα και ένα μέρος από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στα γεγονότα της 27ης Απριλίου θα λάβουν αμνηστία και με αυτόν τον τρόπο γίνεται το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση των σχέσεων στην κοινωνία και του διχασμού που προέκυψε μετά από αυτά τα γεγονότα», είπε ο Ραμτσίλοβιτς, σύμφωνα με το MIA και πρόσθεσε ότι ο νόμος που προτείνεται θα καθορίζει με σαφήνεια ποια άτομα καλύπτονται από την αμνηστία μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο.
Τα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την διατήρηση της πλειοψηφίας δύο τρίτων στην διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου 2017, λίγο μετά την εκλογή του βουλευτή του DUI Ταλάτ Τζαφέρι στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον Ζάεφ, τον ηγέτη της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και άλλους βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2017, και αφού είχε ήδη σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ, η Εισαγγελία Σκοπίων άσκησε δίωξη για τα αιματηρά γεγονότα κατά περισσότερων από 30 ατόμων, μεταξύ των οποίων 5 βουλευτές της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE και συνεργαζόμενα κόμματα).
Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατικές ενέργειες που έθεσαν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια», ένα αδίκημα που επισείει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών.
Η δίκη για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά την πρώτη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ έκανε αναφορά σε δυνατότητα «συμφιλίωσης και συγχώρεσης» για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, μία πολιτική κίνηση που θεωρείται από τα ΜΜΕ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος από οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθιστώντας έτσι δυνατή την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
Οι εν λόγω οχτώ βουλευτές –τρεις εκ των οποίων είναι οι ίδιοι κατηγορούμενοι για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου- έχουν θέσει «την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017» ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν την τροποποίηση του Συντάγματος και κατά το τελικό στάδιο της διαδικασίας..
Την Παρασκευή, σε ό,τι αφορά τον νόμο για την χορήγηση αμνηστίας για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, που θα προτείνει η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή «για την ενσωμάτωση, τις μεταρρυθμίσεις και την συμφιλίωση», ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι ο νόμος αυτός είναι σύμφωνος με τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και ότι με αυτόν θα σταλεί σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει ανάμειξη στο έργο της δικαιοσύνης, με την έννοια ότι θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός ποιες αποφάσεις είναι δικαστικές και ποιες πολιτικές.
Ακόμα, επισήμανε ότι αν υπήρχε προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση και θα δημιουργούσε προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, «ακόμα και αν οι συνταγματικές τροπολογίες ψηφιστούν από 120 βουλευτές».
«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Γι’ αυτό θα υπάρχει σαφής διάκριση τι σημαίνει ευθύνη, τι σημαίνει συμμετοχή σε βιαιοπραγία, τι σημαίνει κατάχρηση συγκεκριμένων οργάνων του κράτους, τι σημαίνει ότι κάποιοι εξαπατήθηκαν ή χειραγωγήθηκαν», είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.