Συνάντηση ενημέρωσης με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στην κάμερα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ): «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και από την κ.Μογκερίνι για τη συνάντησή της με την κ. Λουτ.
Είναι σημαντική αυτή η ενέργεια από πλευράς ΕΕ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, «γιατί όχι μόνο ήταν καθοριστική στο να επιτευχθούν σημαντικότατες συγκλίσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά και στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας υπόψιν τα θέματα όπου υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει εκείνες τις λύσεις, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Σημείωσε ότι είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τον αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας κ. Κατρούγκαλο, «ο οποίος, όπως γνωρίζετε, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη και θα έχει μια πολύ σημαντική συνάντηση με την κ. Λουτ, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον καθορισμό των όρων αναφοράς, κάτι που επιδιώκουμε, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ συστηματικά, έτσι ώστε η αποστολή της κ.Λουτ να έχει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. «Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στις Βρυξέλλες, είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ομόλογό μου από τη Ρουμανία, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου και συζητήσαμε για τα πολύ σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τη ρουμανική προεδρία: τα θέματα που αφορούν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, θέματα που αφορούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, γενικότερα τις συζητήσεις που θα γίνουν για το μέλλον της ΕΕ, που επηρεάζουν και τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Συμπλήρωσε δε ότι: «Φυσικά, ανταλλάξαμε απόψεις και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ξεκαθάρισα τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας: από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είμαστε η χώρα που επιθυμούμε η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ και ζήτησα από τον ομόλογό μου να μεταφέρει συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, έτσι ώστε να ανταποκριθεί προς τις υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρογενών υποχρεώσεων έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Για το ίδιο θέμα είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο τον κ. Χαν», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή το επόμενο διάστημα».
Σε σχέση με τα θέματα του ίδιου του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την ανάγκη «όπως στέλλεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω κρατών και να αποφεύγονται οι όποιες ενέργειες από κράτη στην περιοχή, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση κάτι που βεβαίως θα επηρεάσει και την ευρωπαϊκή προοπτική τους».
Σε σχέση με το Ιράν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου «για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, εκτιμώντας ότι είναι σημαντικό πως σε όλα τα Συμβούλια συζητούνται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος που ΕΕ προσδίδει στη συγκεκριμένη περιοχή και κατ` επέκταση ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το Κράτος Μέλος της ΕΕ στην περιοχή, μπορεί να μεταφέρει καλύτερα, είτε τα μηνύματα των Βρυξελλών, είτε τα μηνύματα των χωρών της περιοχής προς τις Βρυξέλλες».
Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση και όπως ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, «είναι σημαντικό μέσα από την Υπουργική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, να δούμε τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να υπάρχει πραγματική προστιθέμενη αξία στους στόχους μας στην Αφρική, αλλά ταυτόχρονα να λάβουμε υπόψιν και τις πολιτικές άλλων διεθνών δρώντων στην περιοχή, οι οποίες αν θέλετε, σε κάποιο βαθμό ανταγωνίζονται τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ».