Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πράσινο» από την Κομισιόν στον προϋπολογισμό και στη μη περικοπή στις συντάξεις

«Πράσινο» από την Κομισιόν στον προϋπολογισμό και στη μη περικοπή στις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την έγκριση πρώτης έκθεσης στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

“Το σχέδιο εποπτείας που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει συμμόρφωση με τη δέσμευση της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ” αναφέρει η Κομισιόν.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

“Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους” αναφέρεται.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις συνεχάρη την Ελλάδα και σημείωσε πως το προσχέδιο ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Προσέθεσε πως η Επιτροπή υιοθέτησε την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την μετα-Μνημονιακή περίοδο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Επιτροπή καθορίζει τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2019, υποβάλλει γνώμες για τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων και επιβεβαιώνει την ύπαρξη ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην περίπτωση της Ιταλίας. Η Ελλάδα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για πρώτη φορά.

Ο κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019 για το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αρχίζει σε συνθήκες σταθερής αλλά λιγότερο δυναμικής ανάπτυξης, μέσα σε κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας.

»Πολλά έχουν επιτευχθεί από το 2014, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για τη στήριξη της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται η ανθεκτικότητα των οικονομιών των κρατών μελών.

Σε επίπεδο ΕΕ, αυτό απαιτεί τη λήψη των αποφάσεων που είναι αναγκαίες για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα δυναμική ανάπτυξης για τη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας και τη μείωση του χρέους.

Οι επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στην αύξηση της παραγωγικότητας και του αναπτυξιακού δυναμικού.

Οι ενέργειες αυτές θα παρέχουν τις προϋποθέσεις για διαρκή μακροοικονομική σταθερότητα και θα συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους Ευρωπαίους.

Η σημερινή δέσμη μέτρων βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2018 και στηρίζεται στις προτεραιότητες της ομιλίας του Προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης το 2018.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Kοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής:

«Η Ευρώπη βιώνει περίοδο καλών οικονομικών συνθηκών, αλλά οι αυξανόμενοι κίνδυνοι δείχνουν ότι η περίοδος αυτή δε θα διαρκέσει για πάντα. Οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται καλά στοχευμένες επενδύσεις και ανανεωμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να ενισχύσουν τα βασικά αναπτυξιακά οικονομικά μεγέθη τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

»Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, είναι καιρός να μειωθούν τα επίπεδα δημόσιου χρέους και να ανασυσταθούν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας. Το γεγονός αυτό θα μας δώσει τα περιθώρια ελιγμών που θα χρειαστούμε όταν παρουσιαστεί η επόμενη ύφεση. Τώρα είναι επίσης η ώρα να σημειωθεί πρόοδος ως προς την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.»

Η Μαριάν Τίσεν, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, δήλωσε τα εξής: «Η οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων ετών χαρακτηρίστηκε από σημαντική δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

»Παράλληλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και έχει υπερβεί μέχρι και το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ.

»Υπάρχουν πλέον οι συνθήκες που μας επιτρέπουν να επενδύσουμε περισσότερο στις κοινωνίες μας, στους πολίτες μας, ώστε η ανάκαμψη αυτή να καταστεί μόνιμη και επωφελής για όλους, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων γενεών.»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς. Οι συμβουλές πολιτικής που διατυπώνει σήμερα η Επιτροπή σκοπό έχουν να παραμείνει ισχυρή και να καταστεί περισσότερο ανθεκτική, καθώς σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο ολοένα και πιο αβέβαιο, δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτε δεδομένο.

»Μια βιώσιμα ευημερούσα ευρωζώνη δεν χρειάζεται μόνο υγιή δημόσια οικονομικά αλλά και ανταγωνιστικές οικονομίες και κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.»

»Η ιδιαιτέρως ευνοϊκή παγκόσμια οικονομική κατάσταση του προηγούμενου έτους και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων βοήθησαν στη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της μείωσης του χρέους και την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

»Σε όλα τα κράτη μέλη προβλέπεται να συνεχιστεί η ανάπτυξη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, χάρη στην εύρωστη εγχώρια κατανάλωση και τις ισχυρές επενδύσεις.

»Η Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης ανώτερο του δυνητικού και να συνεχίσει τη σημαντική δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, εκτός εάν υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις.

»Τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί σημαντικά και το συνολικό δημόσιο έλλειμμα στην ευρωζώνη είναι σήμερα κάτω από 1 %. Ωστόσο, το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες.

»Καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι καιρός να δημιουργήσουμε τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουμε στην επόμενη ύφεση και να αμβλύνουμε τις πιθανές επιπτώσεις στην απασχόληση και την κοινωνία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Προϋπολογισμός: Εμπαιγμός οι δήθεν μειώσεις 12 φόρων – Θα πληρώσουμε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr