Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα η νέα βαριά βιομηχανία της χώρας

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα η νέα βαριά βιομηχανία της χώρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Είναι σημαντική η στήριξη των θερμοκοιτίδων. Δεν είναι πυροτέχνημα η στήριξη των πρωτοβουλιών της νεοφυούς και καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Με ενεργό κα διαρκή διάλογο θέλουμε το δημόσιο να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στην έναρξη του τριήμερου Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «2nd Athens Innovation Festival (AIF 2018)», που διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 12-13-14 Νοεμβρίου 2018 στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι έχει κερδηθεί το στοίχημα για την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί και θα γίνει η νέα βαριά βιομηχανία αυτής χώρας, συνέχισε ο ίδιος και σημείωσε ότι προχωρούν πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, με τη συνεργασία των επιμελητηρίων, όπου χρειάζεται, όπως στο ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ με τις ψηφιακές απομακρυσμένες υπογραφές, ενώ αναμένεται να τρέξει σε λίγο καιρό πρόγραμμα προθερμοκοίτισης που αφορά startuppers και άλλους δικαιούχους 18-45 ετών, ύψους 30 εκατ ευρώ που θα αφορά περιφερειακές θερμοκοιτίδες και θα αφορά 500 επιχειρήσεις με στόχο τις 3,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε να καταρρίψουμε το μύθο ότι η πολιτεία είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Αλλά όχι την επιχειρηματικότητα που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια την αρνητική της πλευρά, αλλά αυτή που τολμά» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ριζικές καινοτομίες χρηματοδοτούνται από νωρίς σε πολλά μέρη του κόσμου από το δημόσιο τομέα και σημείωσε ότι στόχος και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες ως υποστηρικτής.

Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

Η περιφέρεια Αττικής, σημείωσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να επενδύσει στους νέους και τις νέες που επιχειρούν, που καινοτομούν.

«Ένα νέο επιχειρείν, που μπορεί να αναστρέψει το brain drain, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο.

»Να συμβάλλει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δημιουργεί βιώσιμες θέσεις δουλειάς.

»Που δίνει έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τη γαλάζια ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

»Ένα επιχειρείν που περνάει μέσα από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το crowdfunding, τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ψηφιακή οικονομία, και πολλούς άλλους σύγχρονους τομείς του νέου επιχειρείν».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων οικοσυστημάτων με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, όπως τα cluster, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, που αφορούν στους τομείς της εγκεκριμένης Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Επίσης χρηματοδοτείται το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με 1.800.000 ευρώ και στηρίζεται το έργο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση, που για το 2018, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180.000 ευρώ.

Πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος

«H κοινότητα της καινοτομίας, αναπτύσσεται και δυναμώνει. υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όπως υπάρχουν ακόμη εμπόδια, αλλά υπάρχουν και πολύ περισσότερες ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στο 2ο Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας.

Όπως είπε ο πρόεδρος, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας γεννήθηκε ταυτόχρονα, σχεδόν, με την έναρξη της κρίσης και κατάφερε να αναπτυχθεί, παρά τα χιλιάδες εμπόδια και τις δυσκολίες.

«Το 2010 ακόμη και ο όρος start-up ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον ορισμό της «νεοφυούς» επιχειρηματικότητας.

»Μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, είδαμε να αναδεικνύονται οι πρώτοι «πρωταθλητές», να αυξάνονται τα επενδυόμενα κεφάλαια, να δημιουργούνται δίαυλοι με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και νέα δίκτυα και δομές για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας» όπως υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε ότι δημιουργείται και ωριμάζει μια πολύτιμη «μαγιά» καινοτομίας. Ένα όλο και ευρύτερο, όλο και ισχυρότερο δίκτυο επιχειρήσεων, ανθρώπων και φορέων που πιστεύουν ότι το μέλλον ανήκει στην οικονομία της γνώσης. Και θα διαμορφωθεί από αυτούς που τολμούν να προχωρούν μπροστά, να ανοίγουν και να βαδίζουν νέους δρόμους.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή αυτού του «κινήματος». Δημιούργησε δομές και δίκτυα, όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Ανέπτυξε συνεργασίες με πανεπιστήμια, με οργανισμούς στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και με φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Δημιούργησε θεσμούς ανάδειξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως τα Athens Startup Awards και το Φεστιβάλ Καινοτομίας.

Συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, με προτάσεις και διεκδικήσεις για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος και την αναβάθμιση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

«57% των ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες καθώς ξεπερνούν το μέσο όρο στην ΕΕ»

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης είπε ότι το 57% των ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες καθώς ξεπερνούν το μέσο όρο στην ΕΕ αλλά είναι περισσότερο η καινοτομία που αφορά στο μάρκετινγκ ή στην εσωτερική οργάνωση.

Το 57,7% των ελληνικών εταιρειών καινοτομούν λοιπόν, με κάποιο τρόπο, όπως είπε, αλλά ο τύπος της καινοτομίας προϊόντων ή διαδικασιών που οδηγεί σε προστιθέμενη αξία φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά μόλις την τελευταία τριετία και είναι αυτή η καινοτομία που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα «κι αυτό γεννά προσδοκίες για το μέλλον».

Στόχος είναι η ισόρροπη κινητικότητα για την ανάσχεση φυγής στελεχών στο εξωτερικό.

Αυτό θα γίνει με ποιοτικές θέσεις αλλά κυρίως με ελκυστικά περιβάλλοντα εργασίας και με τις δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όπως είπε ο κ. Φωτάκης ήδη φαίνεται έντονη τάση νέοι επιστήμονες να έχουν υποβάλει προτάσεις να έρθουν στη χώρα για να υλοποιήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα τις ιδέες τους ενώ ενισχύονται 28 βασικές υποδομές, ενισχύεται ο ερευνητικός εξοπλισμός και ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέσα στο μήνα, είπε ο ίδιος, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «ερευνώ- δημιουργώ- καινοτόμων».

Τέλος ανέφερε μία ιδέα που θέλει να προωθηθεί σχετικά με τη λειτουργία ενός νέου τύπου τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις όπου ο διαχειριστής του πάρκου δεν θα είναι το δημόσιο αλλά ο ιδιωτικός τομέα με όλες τις τεχνικές που υπάρχουν για την επώαση.

Ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό το πάρκο θα μπορεί να επενδύσει με συμμετοχές ή κεφάλαιο σποράς στις επιχειρήσεις του πάρκου.

Το δημόσιο θα υποστηρίξει με κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Απόστολος Μακρυκώστας ανέφερε στην ομιλία του τις δράσεις της κυβέρνησης για τα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας καθώς υπάρχουν σήμερα 12 τέτοια κέντρα στην χώρα αλλά επιχειρείται να αυξηθεί ο αριθμός τους ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είπε, είναι βασική προτεραιότητα.

Τριάντα βιομηχανίες θα συμμετάσχουν σε δράσεις στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στην ΕΔΕΚ η Ρένα Δούρου – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ την Κύπρο: «Μισός αιώνας βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής»

Νίκος Παππάς: Ποιος ξεχνά την πατριδοκαπηλία Μητσοτάκη; – Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στην διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής τα στοιχεία για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Ρένα Δούρου: «Θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ισχυρό πόλο μιας προοδευτικής κυβερνητικής προοπτικής»

Ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Μητσοτάκη που ιδιωτικοποιεί την Υγεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr