Σε όλο το εύρος των ζητημάτων που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο του ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στην ΑΟΖ της, αναφέρθηκε στη συμμαχία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι όχι μόνο δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα αλλά και ότι δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή σε ό,τι αφορά την απόφασή μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα έως τα 12 μίλια.
«Κοιτάχτε, είχα την τύχη να είμαι πολύ κοντά στον υπουργό (σ.σ. Εξωτερικών) και να παρακολουθώ στενά τις πρωτοβουλίες του στην εξωτερική πολιτική, αλλά και την τύχη να είμαι ένας σχεδόν εξαιρετικά ενεργητικός πρωθυπουργός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εάν δεν κάνω λάθος αντίστοιχη δραστηριότητα είχε μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα που έχει περάσει, άρα δεν μου είναι κάτι ξένο, η χώρα λοιπόν ναι βρίσκεται σε μία περίοδο που στην περιοχή υπάρχουν εντάσεις, για αυτό πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα, νηφαλιότητα και σταθερότητα στη γραμμή μας», είπε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Το επόμενο διάστημα υπάρχουνε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο οι εξορύξεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο και βεβαίως έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους και ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι αυτός ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό και θα μοιραστεί σε όλο τον κυπριακό λαό και σε Ελληνοκύπριους και σε Τουρκοκύπριους.
»Η Τουρκία είναι μια δύναμη κρίσιμη και ισχυρή, υπολογίσιμη στην περιοχή, όχι μόνο ως εταίρος και γείτονας της χώρας, αλλά και ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη.
»Οφείλουμε να την υπολογίζουμε, από εκεί και πέρα όμως πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει.
»Η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία και συνεργασία διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή.
»Για να υπάρξει ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πηγών της νοτιοανατολικής Μεσογείου εις τον ευρωπαϊκό χώρο.
»Εμείς λοιπόν δεν αποκλείουμε την Τουρκία από αυτή τη συνεργασία. Ίσα ίσα. Της λέμε «έλα» με βάση το διεθνές δίκαιο αυτό που σου ανήκει, αλλά θα σεβαστείς το διεθνές δίκαιο.
»Η Τουρκία λοιπόν πρέπει να αποφασίσει ή θα συνεργαστεί, ή θα συνεχίσει να κρατάει μια στάση άρνησης και συνεχούς επαναδιατύπωσης, σαν τον σκαντζόχοιρο, δεν θα γίνει τίποτα χωρίς εμένα.
»Ναι, εντάξει, εδώ πρέπει να καταλάβει όμως ότι δεν είναι ένα διμερές ζήτημα.
»Είναι ένα ζήτημα που αφορά ένα νέο ενεργειακό χάρτη, αφορά κι άλλες χώρες, αφορά τον διεθνή παράγοντα, άρα λοιπόν, το δικό μου εάν θέλετε μήνυμα και αυτό θα μεταφέρω και στον πρόεδρο Ερντογάν, το έχω ήδη μεταφέρει βεβαίως αλλά θα έχω φαντάζομαι την ευκαιρία να τον συναντήσω γιατί με έχει προσκαλέσει να μεταβώ στην Κωνσταντινούπολη, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία απειλεί κανέναν, αλλά και δεν απειλείται από κανέναν.
»Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο, να το σεβαστούνε και αυτοί και να προχωρήσουμε έτσι όπως αρμόζει σε δύο γείτονες στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και βεβαίως να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα.
»Αλλά, δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα.
»Ανοιχτοί στον διάλογο, ανοιχτοί στη συνεργασία, είμαστε γείτονες, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε μαζί θα ζούμε, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμα και πόσω δε μάλλον δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή σε ό,τι αφορά το δικαίωμά μας να αποφασίσουμε εμείς πότε θα κάνουμε χρήση του κυριαρχικού μας δικαιώματος με βάση το διεθνές δίκαιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας».
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου ότι η επέκταση των δώδεκα μιλίων μετά το τουρκικό casus belli φαίνεται να έχει παγώσει, casus belli (αιτία πολέμου) που ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι δεν είναι καινούργιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:
«Όχι δεν έχει παγώσει τίποτα. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και δεν κάνουμε κινήσεις στο πόδι.
»Αυτή η δουλειά είναι μια δουλειά πολύ καλά επεξεργασμένη από ένα συμβούλιο επιστημονικό στο οποίο συμμετέχουν εξαίρετοι επιστήμονες, είναι μια δουλειά χρόνων, ενδεχομένως να δημοσιοποιήθηκε με έναν λίγο άτσαλο τρόπο (σ.σ. υπό την έννοια ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να είχαμε πρώτα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, διότι στα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα πρέπει η Ελλάδα να είναι μια γροθιά), μου ζήτησε ο απερχόμενος υπουργός να αναφερθεί σε αυτό κατά τη διάρκεια των δηλώσεών μας στην παράδοση παραλαβή, έκρινα σκόπιμο να του δώσω την άδεια να το κάνει διότι ήταν μια δουλειά εις την οποία επένδυσε χρόνο, κόπο, τις γνώσεις του, εν πάσει περιπτώσει τα όσα επακολούθησαν με οδήγησαν στην απόφαση ότι θα έπρεπε -και αυτή την απόφαση πήρα- να αλλάξω την τακτική όχι όμως τη στρατηγική.
»Θα προχωρήσω σε μια ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση με όλα τα κόμματα και δεν θα προχωρήσουμε με προεδρικά διατάγματα, αλλά μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται -και από το Σύνταγμα εάν θέλετε- ότι όπου υπάρχει επέκταση κυριαρχικού δικαιώματος η Βουλή πρέπει να ψηφίζει.
»Και τα κόμματα μετά τον διάλογο θα δεσμευτούνε πάνω σε αυτό. Και επαναλαμβάνω ασκούμε αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα ξεκινώντας από το Ιόνιο αλλά δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να το ασκήσουμε σταδιακά και στον υπόλοιπο χώρο όπου έχουμε με βάση το διεθνές δίκαιο το δικαίωμα αυτό».