Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρόκο: Να μην μεταμορφωθεί η Ευρώπη σε «φρούριο» για τους μετανάστες

Μαρόκο: Να μην μεταμορφωθεί η Ευρώπη σε «φρούριο» για τους μετανάστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια από τις κυριότερες οδούς για τους μετανάστες προς την Ευρώπη έχει αναδειχθεί το Μαρόκο, η κυβέρνηση του οποίου καλεί τους Ευρωπαίους να συνεργαστούν μαζί της στις προσπάθειές της «να καταπολεμήσει τη δράση των δικτύων διακίνησης» στη Μεσόγειο.

«Όσο η Ευρώπη επιλέγει την προσέγγιση της ασφάλειας, θα ευνοεί την παράτυπη μετανάστευση. Κι αν η Ευρώπη μεταμορφωθεί σε φρούριο, θα βρεθούν οι τρόποι για να παρακαμφθούν όλοι οι έλεγχοι που μπορεί να κάνει», δήλωσε ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα προτρέποντας την Ευρώπη να μη μεταμορφωθεί σε «φρούριο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουρίτα κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να μη μετακυλίσουν την πίεση στις χώρες διέλευσης των προσφύγων.

«Δεν πρέπει όλη η πίεση να μετατοπιστεί στις χώρες διέλευσης», δεν μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «από «την άνεση των γραφείων τους να μας λένε “μα εσείς κακομεταχειρίζεστε τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική”, ή “είσαστε υπερβολικά χαλαροί», αυτό είναι πρόβλημα», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαρόκου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 42.500 μετανάστες έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, αριθμός τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε το 2017.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το βασίλειο χρησιμοποιεί ως μοχλό το μεταναστευτικό για να εξασφαλίζει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, αλλά και υποστήριξη στο ζήτημα της Ανατολικής Σαχάρας, διαφιλονικούμενης περιοχής με καθεστώς που παραμένει ακόμη ανεπίλυτο μετά το τέλος της αποικιοκρατικής περιόδου (τελούσε υπό ισπανικό έλεγχο).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εφαρμόσει εξάλλου παρόμοια στρατηγική, υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη τον μείζονα ρόλο της χώρας του στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Όμως ο επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το Μαρόκο δεν ζητάει ανταλλάγματα», με τις μαροκινές αρχές να ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν 54.000 απόπειρες διέλευσης προς την Ευρώπη από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Επίσης έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι σε εξαναγκαστικές μετακινήσεις χιλιάδων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από μέρους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί πάντως πως σε πρόσφατη έκθεσή του για την εμπορία ανθρώπων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «οι προσπάθειες του Μαρόκου να καταπολεμήσει τη δράση των διακινητών θεωρείται πως σημείωσαν πρόοδο τον τελευταίο χρόνο», έπειτα από ένα μακρύ χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζονταν ανεπαρκείς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr