Με κέρδος τη σαφή δέσμευση όλων των υπουργών στην απόρριψη της πρότασης μομφής της ΝΔ με πρόσχημα το Σκοπιανό και τον οδικό χάρτη αντεπίθεσης για την υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ και τη διάσωση των συντάξεων, αλλά και με απώλεια στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος μετά και τη σύρραξη Καμμένου – Κοτζιά, συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο κινήθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους.
«Ως εδώ. Θέλω ξεκάθαρες κουβέντες. Έχουμε να δρέψουμε τους καρπούς και τις θυσίες 3,5 χρόνων» φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας σε υψηλούς τόνους από όλους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο του «παραθύρου» που είχε αφήσει ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ την περασμένη θυελλώδη εβδομάδα.
Η ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και η διαρροή των ΑΝΕΛ πως «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με την ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση», παρά το γεγονός ότι δυο υπουργοί (Β. Κόκκαλης και Τσαρουχά-Κόλλια) δεν έλαβαν το λόγο, επί της ουσίας έβαλαν την ταφόπλακα στην τελευταία ελπίδα Μητσοτάκη για πρόκληση πολιτικών εξελίξεων πριν την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και την υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, γεγονός που ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τόνιζαν πως ο κ. Τσίπρας πήρε αυτό που ζητούσε από το υπουργικό, δεδομένου ότι και μπήκε το χρονοδιάγραμμα της αντεπίθεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με αποκορύφωμα την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή των συντάξεων στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά συγχρόνως ενταφιάστηκαν και τα σενάρια αποσταθεροποίησης με πρόσχημα το Μακεδονικό, το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται πως πηγαίνει πίσω χρονικά λόγω της αδυναμίας Ζάεφ να βρει τους βουλευτές για την πραγματοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Την ίδια ώρα πάντως, είναι δεδομένο πως παρά τα θετικά, η κυβέρνηση δε βγήκε αλάβωτη από τη χθεσινή συνεδρίαση, δεδομένου ότι η εσωστρέφεια που εξέπεμψε η σύγκρουση των δύο κορυφαίων υπουργών, Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών μονοπωλεί την ειδησεογραφία.
Όταν το κλίμα άρχισε… να μυρίζει μπαρούτι μεταξύ των δύο υπουργών, παρενέβη ο κ. Τσίπρας και, εστιάζοντας στο ονοματολογικό, τόνισε σε κοφτό ύφος, καλύπτοντας τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά συνολικά την κυβέρνηση και όχι το υπουργείο Εξωτερικών.
Παρέμβαση επιχείρησε στη συνέχεια και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται ακραίες αναφορές.
Παραπέμποντας μάλιστα στα όσα είχε πει ο Νίκος Φίλης το Σάββατο («ο Καμμένος θέλει να παίξει τον ρόλο του Σαλβίνι στην Ελλάδα»), στήριξε τον κ. Καμμένο με τη φράση «αν αισθανόμουν ότι έχουμε έναν Σαλβίνι στην κυβέρνηση, εγώ δεν θα μετείχα σ’ αυτή».
Λίγο μετά την ολοκλήρωση του (τετράωρου) υπουργικού συμβουλίου, άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο κ. Κοτζιάς δεν ένιωσε πως «καλύφθηκε» από τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στις συνεχιζόμενες και «επί προσωπικού» επιθέσεις του υπουργού Άμυνας.
Τρεις ώρες αργότερα μάλιστα, μετέβη (με δική του πρωτοβουλία, κατά τις πληροφορίες) στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια σειρά θέματα του υπουργείου του.
Η συνάντηση προβλημάτισε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οποία περιορίσθηκαν να επισημάνουν την ανάγκη καθαρών θέσεων από όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Αν και μέχρι στιγμής από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τα σενάρια που κυκλοφορούν, το πνεύμα που αποπνέει το κυβερνητικό στρατόπεδο, τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς τους εσωτερικούς επικριτές της, είναι πως ουδείς μπορεί να ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης και αυτό που προέχει είναι η σοβαρότητα και η σταθερότητα, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η εσωστρέφεια.
Πλέον, άπαντες (σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση) τελούν εν αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια, αφού, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να βρίσκει ο Ζόραν Ζάεφ τους οκτώ βουλευτές από την αντιπολίτευση.
Εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες και το επόμενο τριήμερο, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη γείτονα, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση και χρόνο στον πρωθυπουργό να βρει νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.