Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γ.γ. του «αρχαιομακεδονικού» VMRO-DPMNE κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι κρατά 50 «ομήρους» για να περάσει η Συμφωνία

Ο γ.γ. του «αρχαιομακεδονικού» VMRO-DPMNE κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι κρατά 50 «ομήρους» για να περάσει η Συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γενικός Γραμματέας του δεξιού «αρχαιομακεδονικού» VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, απαντώντας στην έκκληση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για «συμφιλίωση», τον κατηγόρησε ότι κρατά «ομήρους» 50 στελέχη του VMRO-DPMNE για να πετύχει ως αντάλλαγμα υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία το VMRO-DPMNE θεωρεί «προδοτική» και πράξη υποταγής στην Ελλάδα.

Τη Δευτέρα ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, απηύθυνε μήνυμα «συμφιλίωσης» και «συγχώρεσης» για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.

Στις 27 Απριλίου 2017, λίγο μετά την εκλογή του βουλευτή του DUI Ταλάτ Τζαφέρι στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ομάδες δεξιών «αρχαιομακεδόνων» διαδηλωτών εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον Ζάεφ, τον ηγέτη της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και άλλους βουλευτές.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2017 η Εισαγγελία Σκοπίων άσκησε δίωξη για τα αιματηρά γεγονότα κατά περισσότερων από 30 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επί δεξιών κυβερνήσεων Γκρούεφσκι Μίτκο Τσάβκοφ και 5 βουλευτές της «αρχαιομακεδονικής» αντιπολίτευσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ μετά τον ξυλοδαρμό του μέσα στο σκοπιανό Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατικές ενέργειες που έθεσαν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια», σύμφωνα με το άρθρο 313 του Ποινικού Κώδικα της ΠΓΔΜ, ένα αδίκημα που επισείει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών. Η δίκη για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, αναφερόμενος στην έκκληση Ζάεφ για «συμφιλίωση», σημείωσε:

«Από την αρχή το VMRO-DPMNE υποστήριζε ότι η υπόθεση “27η Απριλίου” συνιστά πολιτικά κατασκευασμένη υπόθεση χωρίς αποδείξεις και επιχειρήματα, που δημιουργήθηκε για την άσκηση πολιτικών διώξεων.

»50 άτομα αποτελούν εδώ και μήνες αντικείμενο δίωξης με σκοπό ο Ζάεφ να κάνει παζάρια για την ελευθερία τους, ζητώντας ως αντάλλαγμα την υποστήριξη της Συμφωνίας με την Ελλάδα για την μετονομασία της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

»Εδώ και μήνες άνθρωποι βρίσκονται στην φυλακή, βουλευτές, καλλιτέχνες, απλοί πολίτες που περιγράφονται ως τρομοκράτες.

»Αθώοι άνθρωποι που έγιναν θύματα δίωξης από τον Ζάεφ.

»Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο για την 27η Απριλίου αλλά και για όλες τις άλλες υποθέσεις εναντίον ανθρώπων από το VMRO-DPMNE, ασκεί πολιτική δίωξη μόνο και μόνο για να κάνει παζάρια με την ελευθερία τους, κάτι εντελώς ανήθικο…

»Ο Ζάεφ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες όσων βρίσκονται υπό πολιτική δίωξη, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του.

»Αυτό πρέπει να σταματήσει και μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση…

»Απελευθερώστε τους ανθρώπους από την πολιτική δίωξη και από την προφυλάκιση και δώστε τους τη δυνατότητα για δικαιοσύνη, με εγγύηση του τεκμηρίου της αθωότητας».

Όνομα με αντάλλαγμα αμνηστία

Με πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο «Όνομα με αντάλλαγμα αμνηστία» κυκλοφόρησε η εφημερίδα NEZAVISEN VESNIK.

Η σκοπιανή εφημερίδα γράφει ότι αμέσως μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού Ζάεφ σε «συμφιλίωση» και «συγχώρεση» για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, τέθηκε από πολλούς το ερώτημα αν ο Ζάεφ ουσιαστικά προσφέρει την χορήγηση αμνηστίας στους κατηγορούμενους για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου προκειμένου να αποσπάσει ως αντάλλαγμα την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στην τροποποίηση του Συντάγματος και στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη αναφορά Ζάεφ έγινε δεκτή με αρνητικά και ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση σύντομα να «υπαναχωρήσει», με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν πως η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ «δεν αφορούσε την χορήγηση αμνηστίας, αλλά την έκκληση για εθνική συμφιλίωση μεταξύ των βουλευτών, με στόχο την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Οι «αρχαιομακεδόνες» ζήτησαν παρασκηνιακά αμνηστία

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, το κόμμα της «αρχαιομακεδονικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, πέραν της υπόθεσης των γεγονότων της 27ης Απριλίου για τα οποία έχει ζητήσει δημόσια στο παρελθόν την αμνήστευση των κατηγορουμένων, φέρεται να έχει ζητήσει παρασκηνιακά και αμνηστία για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Για το δεξιό VMRO-DPMNE η αμνηστία για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών είναι πιο σημαντική, καθώς σε αυτές εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, εξωμότης ελληνικής καταγωγής, Νίκολα Γκρούεφσκι (Νικόλας Γρούιος) και πρώην υπουργοί και στελέχη των κυβερνήσεών του.

«Από αυτήν την άποψη, τίθεται το ερώτημα αν η χορήγηση αμνηστίας για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, δίχως την χορήγηση αμνηστίας για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, θα είναι αρκετή προκειμένου το VMRO-DPMNE να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές», σχολιάζει η NEZAVISEN VESNIK.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr