Σοβαρά ερωτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την εκπρόσωπο της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, προκύπτουν τόσο από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, όσο και από το χθεσινό σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Αμφότερα τα δύο αναφέρονται στις μυστικές συναντήσεις που είχε η κ. Σπυράκη με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ως ειδική απεσταλμένη του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία μετέφερε τις θέσεις της ΝΔ για το Μακεδονικό και τους συσχετισμούς στην Ελλάδα.
Η γερμανική εφημερίδα έκανε λόγο για δύο συναντήσεις μία τον Δεκέμβριο του 2017 και άλλη μία τον Μάιο του 2018.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ μιλώντας προχθές βράδυ στην Εφημερίδα των Συντακτών παραδέχτηκε μία και μοναδική συνάντηση στην οποία έκανε σαφές στον πρωθυπουργό της γείτονος, ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει τον αμοιβαίο συμβιβασμό που προωθούσε ο κ Τσίπρας κι ότι αυτό γινόταν καθαρό όπως είπε με ακριβώς το ίδιο λεξιλόγιο εντός και εκτός Ελλάδας σε όλους τους συνομιλητές μας ξεκινώντας από τους Ευρωπαίους».
Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι συναντήθηκε τυχαία σε ένα καφέ στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η συνάντηση πάντα σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ν.Δ ήταν ολιγόλεπτη σε κοινή θέα και το ερώτημα του κ Ζάεφ ήταν ποια θέση θα κρατήσει η Ν.Δ.
«Του είπα ότι με βάση τα δημοσιεύματα ο συμβιβασμός του Τσίπρα δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα ψηφίσουμε εναντίον της συμφωνίας» κατέληξε η κ. Σπυράκη.
Ωστόσο χθες η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε τα πρακτικά από τις συνομιλίες των ηγετών της ΠΓΔΜ από δύο συναντήσεις τους τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάιο του 2018.
Σε αυτές ο κ Ζάεφ μιλά για συναντήσεις με την κ Σπυράκη και υποστηρίζει πως του μεταφέρθηκε απ αυτήν πως η Ν.Δ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση μόνο όμως αν συνταχθεί ο Κομμένος με αυτήν.
Λίγους μήνες αργότερα στην επόμενη συνάντηση των ηγετών ο κ Ζάεφ επανηλαβε πως συναντήθηκε με την κ Σπυράκη στις Βρυξέλλες και πως εκείνη του είπε ότι «έχει σημασία πώς θα συμπεριφερθούν οι
ψηφοφόροι στη Μακεδονία και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα».
Η κ Σπυράκη αποδίδει τα παραπάνω σε αναλύσεις από τον κ Ζάεφ σε ερμηνεία δηλαδή των όσων είπε.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΝΔ για το θέμα δεν υπήρχε καμία αναφορά στα όσα υποστήριζε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ειδικότερα στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν τουλάχιστον διατεθειμένη να συζητήσει όρους και προϋποθέσεις στήριξης της συμφωνίας, αρκεί να έβγαινε από τη μέση το πολιτικό κόστος της υπόθεσης που εν προκειμένω εκφραζόταν στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου.
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμες πηγές από τα Σκόπια ανέφεραν χθες ότι η κ Σπυράκη κατ εντολήν προφανώς του Κ. Μητσοτάκη συνιστούσε στον Ζ. Ζάεφ «να μην εμπιστεύεται στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν τότε τον κ Τσίπρα επειδή είναι αναξιόπιστος και στο τέλος δεν θα τηρήσει τα όσα υπόσχεται».
Σφοδρές αντιδράσεις
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα ζήτησε εξηγήσεις από τη ΝΔ.
«Η αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ Σπυράκη ως ειδικής απεσταλμένης του κ Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ Ζάεφ, αναδεικνύει σε όλο το μέγεθος τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
»Οφείλουν να απαντήσουν : Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική» ανέφερε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Η ΝΔ απάντησε με δύο ανακοινώσεις, οι οποίες είναι κυριολεκτικά εκτός θέματος και χωρίς να σχολιάζει το επίδικο μέρος των δημοσιευμάτων.
Στην πρώτη ανακοίνωση παρουσίασε ένα βίντεο από το πρόσφατο ταξίδι της κ Σπυράκη στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποδείξει τη σταθερή άποψη της ΝΔ στο θέμα και εν συνεχεία με δεύτερη μακροσκελή ανακοίνωση σχολίασε το δημοσίευμα της Καθημερινής χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει σε αυτήν ούτε μία λέξη για τη συνάντηση της κ Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά του και το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε από τη ΝΔ να δώσει εξηγήσεις:
«Ο κ Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα και καθαρά. Ισχύουν ναι ή όχι οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ότι η κ Σπυράκη ενημέρωσε τον κ Ζάεφ ότι η Ν.Δ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση για το Σκοπιανό μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ Κομμένος με αυτήν.
»Επειδή τα εθνικά θέματα απαιτούν ειλικρίνεια σοβαρότητα και ευθύνη περιμένουμε την απάντησή του» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.
Τα πρακτικά που «καίνε» τη ΝΔ
Τα αποσπάσματα των πρακτικών από τις συναντήσεις των ηγετών της ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάιο του 2018 που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Καθημερινή είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών τις πολιτικές ισορροπίες και κυρίως το πώς οι δύο πλευρές έφτασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το πιο σημαντικό είναι πως από τους διάλογους αποκαλύπτεται και η διγλωσσία της Ν.Δ στο θέμα, η οποία εκπορευόταν από τον φόβο του πολιτικού κόστους στο εσωτερικό και τον φόβο διεμβολισμού της από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Ας δούμε παρακάτω τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των πρακτικών:
1η συνάντηση 27 Ιανουαρίου 2017
Ντιμίτροφ υπουργός Εξωτερικών: «Είναι σημαντικό στις διαπραγματεύσεις πώς Θα σταθούμε ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση.
»Είναι σημαντικό πώς θα παίξουμε τα χαρτιά μας. Δεν θέλουμε να φανούμε στα μάτια τρίτων χωρών μη εποικοδομητικοί.
»Πώς Θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; »Στην εξουσία Θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση.
»Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες. Είναι εύκολο για εκείνους να μας μπλοκάρουν όταν τους παρέχουμε επιχειρήματα».
Ζόραν Ζάεφ πρωθυπουργός: «Ο Τσίπρας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς αλλά διαφωνεί με τη γραφή του ονόματος στα λατινικά.
»Πρότεινε το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Ανω Μακεδονίας κατά το πρότυπα του Μαυροβουνίου ή της Λευκορωσίας.
»Είπε ότι από αυτά που προτείνει ο Νίμιτς είναι όλα αποδεκτά εκτός από το Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια γιατί αυτό δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός.
»Τόνισε επίσης ότι το erga omnes αφορά και τις χρήσεις στο εσωτερικό της χώρας.
»Όσον αφορά την ταυτότητα ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας.
»Ο Τσίπρας δεν περιμένει ότι η Ν.Δ θα είναι πλήρως συνεργάσιμη, επειδή ο Κ Μητσοτάκης θέλει να εξασφαλίσει κέρδη στις εκλογές.
»Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε στείλει ο Μητσοτάκης την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τη θέση τους.
»Η Ν.Δ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση μόνο όμως αν συνταχθεί με αυτή και ο Καμμένος».
2η συνάντηση 19 Μαΐου 2018
Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση, παραπέμποντας στις δύο συνομιλίες που είχε στη Σόφια δύο ώρες στις 16 και μία ώρα στις 17 Μαΐου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον Ζάεφ ο Ελληνας πρωθυπουργός τού είπε ότι η λύση είναι δίκαιη διότι περιέχει σύνθετη ονομασία καθαρή διάκριση ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την ΠΓΔΜ και είναι για γενική χρήση erga omnes.
Ο Ζάεφ βέβαια σημείωσε ότι ίσως αυτή η πρόταση δημιουργεί φόβο στους ΕΈληνες μπροστά σε ένα νέο αλυτρωτισμό αλλά έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εξέγερση του Ιλιντεν ήταν για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες και τέτοια εξέγερση έγινε στην Ελλάδα που δεν οδήγησε σε διεκδικήσεις εις βάρος των άλλων χωρών.
Πάντως δεν διευκρινίζει ποια είναι η τέτοια εξέγερση που έγινε στην Ελλάδα.
Είπε επίσης ότι χωρίς συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν θα είχε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και αυτό θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.
Και πρόσθεσε πως ο Τσίπρας από τη Ν.Δ δεν περιμένει υποστήριξη διότι στον Βορρά της χώρας δίνει μάχη ψήφο ψήφο ενάντια στον Καμμένο.
«Πιστεύω με βάση αυτά που γνωρίζω ότι ο Τσίπρας είναι από τους πιο αποφασισμένους να λύσουν το πρόβλημα», λέει ο Ζάεφ και συνεχίζει:
«Και σε αυτούς συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα. Πιστεύω ότι και σε αυτούς έχουν αναμειχθεί ανατολικές χώρες όπως και σε εμάς μάλιστα σε αυτούς περισσότερο απ ό,τι σε εμάς.
»Μερικούς τους συμφέρει να μην υπάρχει λύση. Μετά τη δεύτερη συνάντησή μας είμαι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας θέλει να λυθεί το πρόβλημα επισήμανε».
Εν συνεχεία ο Ζάεφ είπε ότι ορισμένους τους συμφέρει να μην υπάρξει λύση.
Συμφώνησε ότι αυτό μπορούσε να καταστρέψει πολιτικές καριέρες είναι όμως έτοιμος ως ηγέτης να πάρει την ευθύνη και να οδηγήσει αυτή τη διαδικασία.