Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία, Σκόπια,
Την αντίθεση της Μόσχας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, κάνοντας λόγο για «αγώνα επιρροής» στην «πλέον ασταθή περιοχή της Ευρώπης» εννοώντας τα Βαλκάνια.
Ο πρωθυπουργός της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» απείλησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα, αν δεν εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου στην (σ.σ. συνταγματική) αλλαγή της ονομασίας της χώρας, μετά το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πάντως σκιάστηκε από την χαμηλή συμμετοχή, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Το αντιφατικό αποτέλεσμα, συνεχίζει το Bloomberg, προετοιμάζει ένα σκηνικό σκληρής αναμέτρησης για τον πρωθυπουργό.
Επίσης, αναδεικνύει την ένταση του αγώνα επιρροής που διεξάγεται στην πλέον ασταθή περιοχή της Ευρώπης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αφενός και της Ρωσίας αφετέρου.
Η Μόσχα αντιτίθεται σε κάθε περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας στην πρώην σφαίρα επιρροής της.
Το 91% των ψηφισάντων στήριξαν την συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας. Η συμμετοχή ανέρχεται στο 37%.
Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν προς το αποτέλεσμα, εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Ντέιμον Γουίλσον, μιλώντας στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα επηρεάστηκε αρνητικά από την εκστρατεία των εθνικιστών υπέρ της αποχής.
«Παρά την χαμηλή συμμετοχή, αυτό το μισό εκατομμύριο των ψηφοφόρων ίσως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει υποστηρίξει οτιδήποτε στην Μακεδονία.
»Επαφίεται στους βουλευτές να αποφασίσουν, όμως ο Ζάεφ έβαλε πολύ ψηλά το πήχη, απειλώντας με πρόωρες εκλογές. Είναι μια τολμηρή κίνηση», λέει ο Ντέιμον Γουίλσον.