Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας σε στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί άλλη μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων αφήνει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Το ίδιο ακριβώς άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Η συμμετοχή σε στρατιωτική πλήγματα είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γερμανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) – μέλος του υπό τους συντηρητικούς συνασπισμού της Μέρκελ – έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη επέμβαση της Μπούντεσβερ πέρα από την υποστήριξη που παρέχει στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
«Το να πούμε απλώς πως μπορούμε να κοιτάμε αλλού όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα και μια διεθνής συνθήκη παραβιάζεται δεν μπορεί να είναι μια απάντηση», είπε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ.
«Το να πούμε όχι εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει στον κόσμο, αυτή δεν μπορεί να είναι η γερμανική στάση», είπε η Μέρκελ.
Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μελλοντικά ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το κατά πόσον μια τέτοια ανάμειξη θα ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας διευκρίνισε από την πλευρά του ότι δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα επίσημο αίτημα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την Ουάσιγκτον.
Τέτοιο αίτημα «μπορεί να έλθει μόνο όταν χρησιμοποιηθούν δηλητηριώδη αέρια και όταν άλλες χώρες αποφασίσουν να αντιδράσουν με στρατιωτικά μέσα», εξήγησε.
«Μέχρι τότε, επικεντρωνόμαστε στον πολιτικό διάλογο για να προληφθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Για αυτό εργαζόμαστε», συμπλήρωσε.
Η Γερμανία δεν είχε συμμετάσχει στα πλήγματα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας τον Απρίλιο, που είχαν γίνει σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, επίθεση για την οποία η ευθύνη επιρρίφθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.