Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ.
«Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη σημασία που θα είχε να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Σημείωσε επίσης ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος τόνισε ότι μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ικανοποιήσουν τους οικονομικούς στόχους προς όφελος των δύο λαών.
«Έχουμε τρομερή δυνατότητα να διευρύνουμε περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών προς όφελος της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Ρος κάνοντας αναφορά και στον τομέα της Ενέργειας.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός περιόδευσε σε περίπτερα στον χώρο της έκθεσης.
Επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ δοκίμασε και τις ικανότητές του στο μπάσκετ, σε γήπεδο εντός των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου.
Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική συγκυρία, καθώς, όπως είπε, μέχρι τώρα οι πρωθυπουργοί παρουσίαζαν τα σχέδιά τους προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ φέτος ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, στο πλαίσιο βεβαίως που έχει συμφωνηθεί και που είναι τι ίδιο για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που βγήκαν από μνημόνια.
Το όραμα Τσίπρα για τη Μακεδονία
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός είπε πως η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση κα να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Στις 7.00 μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ενώ αύριο Κυριακή στη 1 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.
«Συνολικό στρατηγικό σχέδιο» στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα
Όπως έχει αναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα «συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής» και ένα πακέτο μέτρων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει το 2018, το 2019 και το 2020 και αφορούν σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Χθες Παρασκευή, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα κάνει στροφή σε πιο αναπτυξιακή πολιτική, αλλά είναι αποφασισμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, «κανένα από τα μέτρα (που θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ) δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους θεσμικούς πιστωτές της και στις στενά πολιτικές ανάγκες που διαμορφώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ το προεκλογικό έτος 2019.