Ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ–Συρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν. Όπως έκανε γνωστό την Τρίτη ο Ρώσος αντιστράτηγος Σεργκέι Κουραλένκο, υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, τέσσερα ρωσικά φυλάκια έχουν ήδη δημιουργηθεί μπροστά στη «Γραμμή Μπράβο» κατά μήκος της αποστρατικοποιημένης ζώνης στα Υψίπεδα του Γκολάν και ακόμα δύο θα δημιουργηθούν στο κοντινό μέλλον.
Τα φυλάκια επανδρώνονται με Ρώσους στρατονόμους. Ο αντιστράτηγος Κουραλένκο αποσαφήνισε ότι ρωσικά στρατεύματα δεν εισέρχονται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.
«Αυτή τη στιγμή τέσσερα φυλάκια της ρωσικής στρατονομίας έχουν τοποθετηθεί. Ακόμα δύο θα είναι έτοιμα στο κοντινό μέλλον. Θα είναι έξι συνολικά. Τελικά ίσως και να τα αυξήσουμε σε οχτώ, εάν υπάρξει ανάγκη», είπε.
Στην περιοχή ήταν αναπτυγμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, που επιτηρούσε την εκεχειρία μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.
Οι κυανόκρανοι όμως αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν όταν πέρασε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Τότε μάλιστα πολλοί άνδρες του ΟΗΕ, 43 συνολικά, αιχμαλωτίστηκαν από τους τρομοκράτες της συριακής Αλ Κάιντα.
Οι Ρώσοι δήλωσαν ότι αναπτύσσονται στην περιοχή για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιστροφή των κυανόκρανων.
Αφού ο ΟΗΕ αναλάβει πάλι τον έλεγχο της αποστρατικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν, η Ρωσία θα παραδώσει τα φυλάκια στον συριακό στρατό.
Τα Υψώματα ή Υψίπεδα του Γκολάν (Γαυλανίτις στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο), επίσης ονομαζόμενα Γκολάν ή Συριακό Γκολάν, είναι περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Γεωγραφικώς, το Γκολάν είναι ένα βασαλτικό οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά.
Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ, ενώ το ανατολικό τμήμα από τη Συρία, πρώην κάτοχο ολόκληρου του Γκολάν. Το ελληνικό όνομα της περιοχής είναι «Γαυλανίτις».
Τα Υψίπεδα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ από το 1967, από τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών».
Σήμερα, 50 χρόνια μετά, τυπικά θεωρούνται ακόμα συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή. Το Ισραήλ τα θεωρεί έδαφός του.
Μεταξύ Ισραηλινών και Σύρων είχαν αναπτυχθεί οι κυανόκρανοι για την τήρηση της εκεχειρίας.