Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την πάτησε ο Ερντογάν – Οι Άραβες δεν τον δανείζουν -Ρωσία και Κίνα «δεν μπορούν» -Ο Τραμπ «τον κατάλαβε»

Την πάτησε ο Ερντογάν – Οι Άραβες δεν τον δανείζουν -Ρωσία και Κίνα «δεν μπορούν» -Ο Τραμπ «τον κατάλαβε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απεγνωσμένες προσπάθειες προς αναζήτηση χρηματικής βοήθειας από τρίτες χώρες και ξένους επενδυτές καταβάλει ο Ερντογάν και η Κυβέρνησή του με σκοπό να σταματήσει την συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκική λίρας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν –σύμφωνα με το κυπριακό Σίγμα– πως ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ζητώντας βοήθεια, ωστόσο, όπως αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές, ακόμη και ο Εμίρης που είναι ο μοναδικός του φίλος στην περιοχή, δεν δείχνει πρόθυμος να του δώσει χείρα οικονομικής βοήθειας.

Και -το Tribune συμπληρώνει- δεν του δίνει ο Εμίρης του Κατάρ όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί ήδη έχει δώσει πάρα πολλά δισ. στον Ερντογάν, είτε για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, είτε για προεκλογικούς σκοπούς και -όπως και να το δει κανείς- το Κατάρ δεν είναι ένα ανεξάντλητο «χρηματοκιβώτιο» για να χρηματοδοτεί τις μούρλες του Τούρκου ισλαμιστή ηγέτη.

Επίσης ο Εμίρης του Κατάρ αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες από τους άλλους Άραβες ότι είναι ο χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της διεθνούς τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Εάν και αυτή τη στιγμή υποστηρίξει τον Ερντογάν θα είναι σαν να υπογράφει τη θανατική του καταδίκη.

Την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ετοιμάζει τηλεδιάσκεψη με χίλιους περίπου ξένους επενδυτές για να τους εξηγήσει γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή της Τουρκικής Προεδρίας στο twitter ο Ερντογάν κάνει μάλιστα λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων με περιφερειακές οργανώσεις όπως το BRICS, την Αφρικανική Ένωση και τον ASEAN.

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, πραγματοποίησε την Κυριακή μυστικό ταξίδι αστραπή στο Κουβέιτ προκειμένου να αναζητήσει οικονομική βοήθεια εν μέσω της αυξανόμενης νομισματικής κρίσης της Τουρκίας, αλλά δεν το εξασφάλισε, δήλωσε ανώνυμη πηγή στην ιστοσελίδα Ahval.

Ο Αλ Μπαϊράκ πραγματοποίησε 40λεπτη συνάντηση στο αεροδρόμιο της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ Νάιφελ Αλ Χαϊράφ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μοχάμαντ Γ. Αλ-Χασέλ αναζητώντας χρηματική υποστήριξη αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, οι αξιωματούχοι του Κουβέιτ δεν έδωσαν καμία υπόσχεση στο θέμα.

Η περίπτωση Κίνας-Ρωσίας

Ο Guardian αναφέρει πως ο Ερντογάν, με τις δηλώσεις του για αναζήτηση «νέων συμμαχιών», υπονοεί ότι μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχει μια εύκολη διαδρομή.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κρίση της Τουρκίας συμβαίνει τώρα, ενώ οποιαδήποτε δάνεια από τη Ρωσία ή την Κίνα – που, εν πάσει περιπτώση, έχουν λόγους να μην αποδώσουν εξαιτίας της διαμάχη με τις ΗΠΑ – θα έφταναν αργά.

Κάποιος πρέπει να υποθέσει ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά, όπως έκανε και στην Αργεντινή τον Ιούνιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Τουρκία δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ.

«Το μόνο αόριστα καλό νέο είναι ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τη μετάδοση της κρίσης δεν αναβοσβήνουν με κόκκινο χρώμα.

»Λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκτεθεί, αλλά το πρόβλημα της δανειοδότησης δεν είναι ολόκληρο το σύστημα.

»Σε μια μεγαλύτερη κρίση, οι επενδυτές θα πωλούσαν επίσης τα νομίσματα άλλων αδύναμων αναδυόμενων οικονομιών.

»Ο Ερντογάν έχει επιλέξει ένα μονοπάτι υψηλού κινδύνου» σημειώνεται.

Αμετακίνητες οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, έχει απηυδήσει με την Τουρκία και αρνείται να προσφέρει οτιδήποτε άλλο σε αντάλλαγμα για την παράδοση του πάστορα Μπράνσον, αναφέρουν ανταποκριτές από τον Λευκό Οίκο που σημειώνουν πως καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

«Η διπλωματία συνεχίζεται, αλλά ο Μπόλτον έστειλε προειδοποίηση: οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευτούν», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά την ώρα που που ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019 των ΗΠΑ, που παγώνει προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Τον κατάλαβε ο Τραμπ

Σε άρθρο του στο Foreign Policy με τίτλο «Ο Τραμπ είναι ο πρώτος Πρόεδρος που κατάλαβε την Τουρκία», ο Steve Cook αναφέρει πως η δήλωση του Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» στην Τουρκία αντανακλά το πόσο τοξικές έχουν γίνει οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Σε ορισμένα γραφεία του Stade Department, το Πεντάγωνο, και μεταξύ ενός μειούμενου αριθμού αναλυτών εξωτερικής πολιτικής που θέλουν να δώσουν στην Άγκυρα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τέλος της «στρατηγικής σχέσης» και την ανάγκη αυτή να διασωθεί, σημειώνει.

Η κρίση αυτή όπως σημειώνει, το Foreign Policy, δεν είναι συνάρτηση των μοναδικών προσωπικοτήτων και κοσμοθεωριών του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, αλλά σε ένα θεμελιακό επίπεδο είναι το αποτέλεσμα ενός μεταβαλλόμενου κόσμου στον οποίο η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δεν μοιράζονται πλέον μια κοινή απειλή.

«Χωρίς αμφιβολία, ο Λευκός Οίκος έριξε λάδι στη φωτιά με την ανακοίνωση των κυρώσεων καθώς η λίρα συρρικνώνεται -μια χαριστική βολή από τον Τραμπ εξαιτίας του θυμού του για τον πάστορα Μπράνσον που μόνο βοηθάει το αφήγημα του Ερντογάν ότι όλα είναι λάθος της Ουάσιγκτον», αναφέρει καταληκτικά το άρθρο προσθέτοντας:

«Ωστόσο, η πίεση που έχει ασκήσει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τουρκία είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από τη παθητικότητα των δύο τελευταίων διοικήσεων των ΗΠΑ, οι οποίες προτιμούσαν να αγνοήσουν τις κακοήθεις πολιτικές της Τουρκίας, είτε σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν την προθυμία της Άγκυρας να στηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή γιατί δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν μια ρήξη με έναν «στρατηγικό εταίρο».

»Όχι μόνο αυτή η προσέγγιση δεν λειτούργησε, αλλά έστειλε και το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ήταν πολύτιμος σύμμαχος που δεν θα είχε συνέπειες για τις ενέργειές της».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων και προειδοποιεί για πυρηνική απειλή

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη

Η Μόσχα λέει ότι η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον συνολικό πυρηνικό κίνδυνο

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr