Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι συναντήθηκαν με την κυβέρνηση Άσαντ για ειρηνική λύση στη Συρία – Τι δήλωσε ο Μουσλίμ

Οι Κούρδοι συναντήθηκαν με την κυβέρνηση Άσαντ για ειρηνική λύση στη Συρία – Τι δήλωσε ο Μουσλίμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνομιλίες διεξήχθησαν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των Κούρδων της Συρίας και της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, έχουν συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια στρατιωτική συμμαχία δημοκρατικών που συμμετέχουν Άραβες και Ασσύριοι χριστιανοί και ελέγχουν τα συριακά εδάφη βόρεια και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας, η πολιτική ηγεσία των SDF, συναντήθηκε με την κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ για να διερευνήσει εάν μπορεί να διαπραγματευτεί μια ειρηνική και πολιτική λύση ώστε να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος μεταξύ της συριακής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Ρωσία και των SDF που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλευρά παρουσίασε στους Κούρδους και στους συμμάχους τους μια λίστα αιτημάτων με 12 σημεία, όπως την παράδοση σε κυβερνητική διοίκηση των εδαφών που ελέγχουν οι SDF στις επαρχίες Ράκα, Ντέιρ Αλ Ζουρ και Χασάκα, συνεκμετάλλευση από κοινού των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης, να υψωθεί η σημαία της Συρίας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια και στα συνοριακά περάσματα και τη σταδιακή παύση των σχέσεων των Κούρδων με τις δυτικές δυνάμεις.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους είναι γνωστό ότι έχουν σχηματίσει έναν στρατό από 50.000 εμπειροπόλεμους άνδρες και γυναίκες, εκπαιδευμένους από δυτικούς στρατιωτικούς συμβούλους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και διεκδικούν δημοκρατική αυτονομία στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας.

Η συριακή κυβέρνηση από την αρχή έχει απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτονομίας, θεωρώντας την ως την αρχή για τον διαμελισμό της Συρίας.

Από την άλλη όμως η Δαμασκός δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι Κούρδοι με τους συμμάχους τους ελέγχουν το 28% της έκτασης της Συρίας και με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση για ειρηνική επανένωση της χώρας που να ικανοποιεί και τους Κούρδους και την επιθυμία τους για αυτοδιοίκηση.

Αλλιώς θεωρείται βέβαιο ότι ένας νέος πόλεμος θα ξεσπάσει στη Συρία.

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, δήλωσε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν προσήλθε στη συνάντηση υπό προϋποθέσεις και αμφότερες δίνουν προτεραιότητα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Η πρώτη συνάντηση επικεντρώθηκε στο να γνωριστούν μεταξύ τους, να διερευνήσουν προθέσεις και να προσπαθήσουν να καταλάβει η μία πλευρά την άλλη.

Ο Σαλέχ Μουσλίμ διέψευσε επίσης ότι η κυβέρνηση έθεσε λίστα με 12 σημεία προς την κουρδική πλευρά.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Θέματα όπως η Ράκα, η Χασάκα και η Ντέιρ Αλ Ζουρ ούτε αναφέρθηκαν.

»Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών. Για αυτό έγινε αυτή η συνάντηση, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

»Οι συζητήσεις, ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικές φάσεις. Μέχρι στιγμής πετύχαμε την πρώτη φάση, ως σημάδι καλής θέλησης», είπε.

«Δεν υπάρχει ακόμα τραπέζι (διαπραγματεύσεων). Ίσως στη δεύτερη ή στην τρίτη φάση.

»Ως Δημοκρατικό Συμβούλιο Συρίας έχουμε ένα σχέδιο αποκεντρωμένης δημοκρατικής αυτονομίας με το σύνταγμά του και τους θεσμούς του.

»Θέλουμε αυτό το μοντέλο να απλωθεί σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Κούρδος ηγέτης όταν ερωτήθηκε για τα αιτήματα της πλευράς του.

Στο ερώτημα εάν αυτό το μοντέλο θα γίνει αποδεκτό, απάντησε:

«Ο χρόνος θα δείξει. Αυτή τη στιγμή, η καλύτερη επιλογή είναι να κερδίσουμε τα πάντα με την ισχύ των όπλων.

»Εάν με ρωτάτε (τι πιστεύω), η νοοτροπία του καθεστώτος δεν έχει αλλάξει.

»Δεν ξέρουμε τι τους ώθησε να μας προσκαλέσουν. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

»Δεν μπορώ να πω ότι συζητήσαμε εκείνο ή το άλλο τώρα.

»Δεν είμαι καν βέβαιος ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί.

»Οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν ή να αποτύχουν. Εξαρτάται από την άλλη πλευρά.

»Θα μάθουμε εάν το καθεστώς είναι έτοιμο ή όχι. Κινούμαστε προσεκτικά».

Στο ερώτημα εάν οι Κούρδοι έχουν «κόκκινες γραμμές» είπε:

«Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές. Έχουμε ένα σύστημα. Δυνάμεις αυτοάμυνας, εκδημοκρατισμούς, πολιτισμό, γλώσσα και εκπαίδευση είναι μέρος του έργου μας.

»Ωστόσο, η άλλη πλευρά είναι ένα άκαμπτο και μη ευέλικτο μπααθικό καθεστώς. Πρέπει να αλλάξουν. Ποιος ξέρει, ίσως συμβεί σε φάσεις.

»Αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουμε κόκκινες γραμμές. Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι συζητήσεις διαρκέσουν έξι μήνες, έναν χρόνο, δύο χρόνια. Ο εκδημοκρατισμός μπορεί να γίνει σε στάδια».

Προειδοποίησε επίσης τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τους Κούρδους όπως τους ισλαμιστές πρόσφατα στη Νταράα της νότιας Συρίας.

Η κουρδική αντιπροσωπεία πριν μεταβεί για τη συνάντηση με τους κυβερνητικούς στη Δαμασκό συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού πρόεδρου στη Συρία, Μπρετ ΜακΓκούργκ.

Λέγεται ότι ο Μπρετ ΜακΓκούργκ συμβούλεψε τους Κούρδους να συζητήσουν πρώτα τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο Σαλέχ Μουσλίμ διέψευσε ότι συναντήθηκαν με την κυβέρνηση αφού έλαβαν το πράσινο φως από τις ΗΠΑ.

«Δεν ζητήσαμε κανενός την άδεια για να πάμε στη Δαμασκό. Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι βεβαίως και ενδιαφέρονται στα συριακά ζητήματα και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

»Αλλά η πολιτική απόφαση είναι δική μας. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε.

»Βεβαίως, μπορούν να ρωτήσουν τι συμβαίνει. Είναι φυσικό να συζητήσουμε για τις δημόσιες υπηρεσίες. Ταχυδρομικές υπηρεσίες, φράγματα και δρόμοι είναι δημόσιες υπηρεσίες. Όλοι τις χρειαζόμαστε. (…) Οι θεσμοί του καθεστώτος είναι ο στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών, η Αστυνομία και το Κόμμα Μπάαθ. Εμείς τις διαχωρίζουμε πάντα. Εάν πετύχουμε στις δημόσιες υπηρεσίες, ίσως συνεχίσουμε και σε άλλα ζητήματα».

Ο Σαλέχ Μουσλίμ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Τουρκία για το χάος που επικρατεί στη Συρία.

«Η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η Τουρκία δεν θέλει λύση στη Συρία. Η κρίση συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια αποκλειστικά εξαιτίας της Τουρκίας. Μετά από όλη αυτή την καταστροφή είναι αδύνατο η Άγκυρα να συμφιλιωθεί με τη Δαμασκό. Εάν πιέσουν περισσότερο θα χάσουν».

Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε «δεν ακούμε τίποτα από τη ρωσική πλευρά, η οποία ήταν πάντοτε με το καθεστώς.

»Τα αιτήματά μας δεν είναι αποκλειστικά για τους Κούρδους, αλλά εκπροσωπούν και άλλες αντιπροσωπείες. Δεν συζητάμε μόνο για το κουρδικό ζήτημα αλλά για τη βόρεια Συρία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Στο μυαλό του Πούτιν: Μια «ενδιάμεση» στιγμή που του δίνει την αίσθηση ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο του 2400 π.Χ. – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων και προειδοποιεί για πυρηνική απειλή

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr