Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοσιογράφοι, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Δολοφονίες, Ελευθερία Τύπου, Λογοκρισία, Ρωσία,
Για ελλείψεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια καταδίκασε σήμερα Τρίτη τη Ρωσία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Πολιτκόφσκαγια, γνωστή για τις έρευνες που διεξήγε σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, καθώς και την κριτική της στην πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2006.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Μόσχα παραβίασε «το δικαίωμα στη ζωή» όσον αφορά τις αδυναμίες της έρευνας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Συνολικά, η ρωσική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει σε μεγάλες ποινές φυλάκισης έξι άτομα που συμμετείχαν στην εκτέλεση της Πολιτκόφσκαγια.
Οι ηθικοί αυτουργοί ωστόσο δεν έχουν κατονομαστεί.
«Σε τέτοιου είδους ανθρωποκτονίες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η έρευνα που διεξήχθη ήταν κατάλληλη εάν δεν γίνει καμία προσπάθεια να αναγνωριστεί ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.
Οι δικαστές του Στρασβούργου υπογραμμίζουν ότι οι ρωσικές Αρχές έχουν αναπτύξει μία «βασική θεωρία», στην οποία εμπλέκεται επιχειρηματίας στο Λονδίνο –σήμερα νεκρός– χωρίς ωστόσο να προσκομίζεται αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει αυτήν την υπόθεση.
Το κράτος, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, θα έπρεπε να εξετάσει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (της οικογένειας του θύματος), σύμφωνα με τους οποίους πράκτορες της FSB (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών) και εκπρόσωποι της τσετσενικής διοίκησης εμπλέκονται στην οργάνωση της δολοφονίας.
Οι ρωσικές αρχές οφείλουν να πληρώσουν 20.000 ευρώ στη μητέρα, την αδελφή και τα παιδιά της Πολιτκόφσκαγια για ηθική βλάβη.