Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μεταμνημονιακή εποχή δείχνει να παγιώνεται η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο αριθμό, αφού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η έρευνα «Σφυγμός» της Prorata την καταγράφει στο 8% από 10% το προηγούμενο διάστημα. Ως προς τα ποσοστά συσπείρωσης ωστόσο, τα περιθώρια, είναι μεγαλύτερα για το κυβερνών κόμμα.
Τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής (με πιθανότητες πάνω από 50% και πάνω από 80%) έχουν ως εξής: Ν.Δ. έως 35% (από 34% τον Ιούνιο), ΣΥΡΙΖΑ έως 27% (26%), ΚΙΝ.ΑΛΛ. έως 14% (14%), ΚΚΕ έως 9% (13%), ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έως 8% (9%), ΠΟΤΑΜΙ έως 6% (στην προηγούμενη μέτρηση συμπεριλαμβανόταν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ,), ΑΝ.ΕΛΛ. έως 2% (4%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έως 6% (7%), ΛΑ.Ε. έως 4% (5%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ έως 3% (5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως 2% (5%), ΜΕΡΑ 25 έως 2% (5%), ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έως 2% (5%) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έως 5% (6%).
Στο θέμα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων πλεονεκτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και λένε ότι θα τον ξαναψηφίσουν με πιθανότητα άνω του 80% ανέρχονται στο 36%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%.
Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής
Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα. Οι δύο πιθανότητες, >50% και >80%, δεν αθροίζονται.