Στο Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα μίλησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μετά τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη γειτονική χώρα επισήμως να ξεκινήσουν τον ενταξιακό διάλογο.
Ωστόσο, προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε και την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στη διαδικασία.
Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας, πιο παγκόσμιος. Ανησυχείτε για τυχόν ρωσικές διαταραχές σε όλη αυτή την πορεία προς το δημοψήφισμα ή σε όλη τη διαδικασία; Επειδή η Ρωσία έχει συμφέροντα στην περιοχή και ακούσαμε πολλούς αξιωματούχους, Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι είναι ενάντια στην ένταξη της χώρας σας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.
«Δεν έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας αλλά είναι ενάντια και επισήμως ακόμη στην ένταξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
»Και ξέρω ότι είναι λόγω της διεθνούς αντιπαράθεσης.
»Θέλουμε να είμαστε μέρος του ΝΑΤΟ, όχι για να επιτεθούμε σε κάποιον ή να απειλήσουμε κάποιον αλλά για να μοιραστούμε τις αξίες της ειρήνης.
»Συμμετέχουμε ήδη [σ.σ. σε αποστολές του ΝΑΤΟ] στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία είμαστε ακόμη τέταρτη σε κατάταξη χώρα σε συνεισφορά κατά κεφαλήν στην αποστολή στο Αφγανιστάν.
»Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας και έχουμε σχέδια για το πώς να φτάσουμε το 2% για παράδειγμα.
»Και όλα στα οποία εστιάζουμε είναι για το πώς θα διατηρήσουμε ουσιαστικά την ειρήνη και πώς θα είμαστε μέρος αυτών των αποστολών διατήρησης της ειρήνης.
»Ίσως μπορούμε να γίνουμε στόχος για τη Ρωσία, δεν ξέρω αλλά οι πολίτες μας σε ποσοστό άνω του 80% είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση είναι υπέρ του ΝΑΤΟ.
»Αυτή είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει.
»Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνοντας ότι έχουμε μόνο φιλία με τη Ρωσία.
»Είδαμε κάποια ανάμειξη στη διαδικασία, πιθανότατα έχουν κάποια δικαιώματα, ό,τι πηγάζει από τις διεθνείς συμφωνίες.
»Φυσικά δεν θα επιτρέψουμε περισσότερα από ό,τι είναι δυνατό από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο αλλά φυσικά στέλνω πάντα το μήνυμα ότι είμαστε μία μικρή φιλική χώρα και θέλουμε να οικοδομήσουμε τη φιλία».