Τελικά λεφτά στο Δημόσιο υπάρχουν. Όχι όμως για τις καθαρίστριες αλλά για ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν το έργο του καθαρισμού υπηρεσιών του Δημοσίου.
Μία απόφαση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως προκλητική φέρνει στο φως της δημοσιότητας το tribune.
Την ώρα που οι απολυμένες καθαρίστριες δίνουν καθημερινά τη μάχη τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ξυλοκοπούνται από τους άνδρες των ΜΑΤ και παρότι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια και η κυβέρνηση αγνοεί τις αποφάσεις τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μοιράζει απλόχερα περί τα 410.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία, για τις υπηρεσίες καθαριότητας των γραφείων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του.
Πρόκειται για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ με ΑΔΑ: 7ΖΛ10-Η2Τ, η οποία έχει αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Κωνσταντίνας Γιαννακόπούλου. Με αυτή το υπουργείο προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεσή του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Καθαριότητας» κτιρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του. Με λίγα λόγια ιδιώτες θα αναλάβουν τον καθαρισμό των γραφείων του ΥΠΕΚΑ, έναντι γενναίας αμοιβής.
Ειδικότερα, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τα κτίρια επί των οδών Αμαλιάδος 17, Πανόρμου 2, Μεσογείων και Τρικάλων 36, Μητροπόλεως 12-14, Πατησίων 147, Αμαλιάδου 29 και Έσλιν, Αμαλιάδος 15, Λεωφόρος Μεσογείων 119 καθώς επίσης και τα κτίρια επί των οδών Χαλκοκονδύλη 31και Σωκράτους και Αλκμάνους στα Ιλίσια. Και όσο για το συνολικό κόστος; Αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 410.000 ευρώ για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπεράσει τον έναν χρόνο.
Τις επόμενες μέρες, όσες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα το επιθυμούν θα καταθέσουν τις προσφορές του στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Στις 29/08/2014 το υπουργείο θα κρίνει για την πιο συμφέρουσα προσφορά και θα επιλέξει την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως το λιγότερο προκλητική. Σε μια περίοδο που εργαζόμενοι απολύονται από το ελληνικό δημόσιο με τη δικαιολογία της περιστολής των δημοσίων δαπανών, ένα υπουργείο εμφανίζεται να ξοδεύει 410.000 ευρώ το χρόνο σε ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας. Λες και με τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούσε να διαθέτει μόνιμο προσωπικό για να διεκπεραιώσουν τις σχετικές εργασίες.
Η αλήθεια είναι ότι η ανάθεση μέρους του έργου της δημόσιας διοίκησης σε ιδιώτες με το πρόσχημα του κόστους αποτελεί έναν μύθο. Καλά πληροφορημένες πηγές από το Ελεγκτικό Συνέδριο που διαχειρίζονται ουκ ολίγες τέτοιου είδους συμβάσεις σημείωναν στο tribune, ότι «οποιοδήποτε κομμάτι της δημόσιας διοίκησης ανατίθεται σε ιδιώτες με τη λογική του κόστους, έχει ως αποτέλεσμα το τελικό κόστος να είναι πολλαπλάσιο».