«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στη συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Ζάεφ ωστόσο δήλωσε ότι περιμένει ένα ποσοστό 75% με 85%, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.
Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική.
«Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.
Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυγχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας.
Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.
Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.
Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να διαβιβάσουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στη χώρα του.
Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που αντιδρά στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε ότι:
«Πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση, πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».