Την ανάγκη να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα επιτόκια που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη δανειακή βοήθεια προς την Αθήνα, τονίζει ο Γιούργκεν Μάτες, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο για τη Γερμανική Οικονομία (Institut derdeutschen Wirtschaft) σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
«To ότι η Γερμανία επωφελήθηκε στο τέλος, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα» τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει ότι «στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να πούμε ότι δεν είναι δυνατόν να διαγραφούν τα 270 δισεκατομμύρια που έλαβε ως δάνειο η Αθήνα, αλλά τα κέρδη από τους από τόκους που απεκόμισε η ΕΚΤ πρέπει να επιστραφούν και αυτό είναι βασικά λογικό και σωστό».
Ο Γιούργκεν Μάτες σημειώνει ότι «τα δάνεια προς την Ελλάδα έχουν μια μακρά ιστορία. Αρχικά, τα δάνεια χορηγήθηκαν με συγκριτικά υψηλά επιτόκια, όπως ήθελε το ΔΝΤ, με επιτόκια που αποσκοπούσαν στην ενθάρρυνση εξόφλησης των χρημάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στη συνέχεια, συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά δεν λειτουργούσαν σωστά με την ελληνική κρίση, και τα επιτόκια δανεισμού μειώθηκαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους είναι αυτό: Μέχρι στιγμής, ο δανεισμός της Ελλάδας δεν οδήγησε σε απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων στην Ευρώπη, αλλά αντίθετα σε ένα μικρό κέρδος. Το μικρό κέρδος είναι φυσιολογικό λόγω των μεγάλων κινδύνων που υπήρχαν».
Ο δημοσιογράφος του Γερμανικού ραδιοφώνου υπενθυμίζει στον Γιούργκεν Μάτες ότι μόνο η Γερμανία κέρδισε σχεδόν τρία δισεκατομμύρια από τα δάνεια προς την Ελλάδα. «Αλλά το ερώτημα είναι αν τα δάνεια ύψους 274 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχουν διαφορετική διάρκεια λήξης θα αποπληρωθούν από την Ελλάδα;» ρωτάει.
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Όπως είπα νωρίτερα, μετά από μερικά αρχικά μεγάλα προβλήματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η επιτήρηση που θα συνεχιστεί στην Ελλάδα έχει αυτό το στόχο, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της. Τα επιτόκια είναι σχετικά χαμηλά.
Η εξυπηρέτηση του χρέους σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος με αυτά τα χαμηλά επιτόκια με την πάροδο του χρόνου» τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.