Με χαμηλούς τόνους, έντονο οικονομικό και διπλωματικό παρασκήνιο και προσδοκίες για οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους για την Ελλάδα, η Αθήνα ρίχνεται στη μάχη για το τελευταίο Eurogroup που θα βρει τη χώρα εντός μνημονίων.
Η ελληνική αποστολή βρίσκεται ήδη στο δρόμο για το κρισιμότερο Eurogroup, το οποίο θα οριστικοποιήσει την τελική έξοδο από τα μνημόνια μετά από οχτώ χρόνια, ωστόσο οι αποφάσεις δεν πρόκειται να βασιστούν μονάχα σε λογιστικούς αλγορύθμους.
Η συγκυρία στην οποία συνέρχεται το Eurogroup βρίσκει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξαιρετικά αναβαθμισμένη γεωπολιτικά και διπλωματικά, μετά και την απόφαση συμφωνίας με την πΓΔΜ που σταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ την ίδια ώρα στο Βερολίνο κλωνίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ από το τελεσίγραφο του εταίρου της των Χριστιανοκοινωνιστών για το προσφυγικό.
Η χθεσινή παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους και η αισιοδοξία της για θετική έκβαση στο ελληνικό ζήτημα και οριστική έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή κρίση, είναι ενδεικτική της υποχωρητικότητας που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές είναι διατεθειμένη να κάνει η Μέρκελ προς τέρψιν του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον αυτός τη βοηθήσει στη διαχείριση του προσφυγικού και εμμέσως την εσωτερική πολιτική της κρίση.
«Τώρα, πιστεύω, έχουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε, τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων. Και πιστεύω ότι με τις προτάσεις μας μπορούμε να κάνουμε ένα καλό βήμα προς τη Σύνοδο της Ευρωζώνης που θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.
Όλες τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τις διαρκείς διαβουλεύσεις που έχουν με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με διαρκείς επαφές, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη συμφωνία την προσεχή Πέμπτη.
Με το ΔΝΤ πλέον να είναι σχεδόν δεδομένο πως θα παραμείνει στο πρόγραμμα για τον εναπομείναντα μήνα, μονάχα ως τεχνικός σύμβουλος, το βάρος των ελληνικών προσπαθειών πέφτει στην τελική απόφαση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσα από τις ωριμάνσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η βούληση του Ταμείου για 15ετή επιμήκυνση έχει πέσει στο κενό, με το Βερολίνο να κινείται ωστόσο πιο κοντά στη θέση αυτή σε σχέση με την αδιάλλακτη στάση που είχε υιοθετήσει στο παρελθόν για 3ετή επιμήκυνση.
Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν πως μία επιμήκυνση της τάξεως των 7 ετών θα δώσει ένα καλό σήμα στις αγορές, ενώ ό,τι περισσότερο θα λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά προς τους επενδυτές και θα αποκλιμακώσει έτι περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων.
Το θέμα εξάλλου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη σημερινή συνάντηση που είχαν στη Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, με την Αθήνα να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του Βερολίνου, έχοντας στο πλευρό της για ακόμη μία φορά το Παρίσι.
Η Κομισιόν δια του κ. Γιούνκερ αλλά και η Γαλλία δια του Προέδρου της Μακρόν, θα επιδιώξουν σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν από την Γερμανίδα Καγκελάριο να εξασφαλίσουν μία καλή πρόταση για την ρύθμιση τού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο και συγχρόνως θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τις αγορές να μην διατηρήσουν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού.
Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε μία λύση με μεικτά μέτρα (γαλλικός μηχανισμός, επιμήκυνση, ωριμάνσεις) και μάλιστα εμπροσθοβαρή, θέση στην οποία συμφωνεί και η Κομισιόν, όπως έχουν τονίσει τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις, προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να αναπνεύσει.