Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκι Χάλεϊ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),
Αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, λόγω του έντονου -όπως καταγγέλλουν- αντισημιτικού αισθήματος που επικρατεί ανάμεσα στα 47 κράτη-μέλη.
Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει πολλάκις για την πιθανότητα αποχώρησή της, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις στις δομές και τη λειτουργία του σώματος.
«Αποχωρούμε διότι καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα», επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι.
«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί χρόνιας «προκατάληψης» του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.
Η αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο των διεθνών οργανισμών και συμφωνιών, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «σνομπάρει» δια της απουσίας του.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν, ενώ είχε προηγηθεί και η αποχώρηση από τη Συμφωνία για το Κλίμα.
Στην ειλημμένη απόφαση της Ουάσιγκτον καίριο ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε και η εν εξελίξει διαμάχη για την τακτική των αμερικανικών Αρχών να «χωρίζουν» τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους, στα σύνορα με το Μεξικό.