Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Μνημόνιο στον τελευταίο σταθμό: Όργιο παρασκηνίου για το χρέος

Το Μνημόνιο στον τελευταίο σταθμό: Όργιο παρασκηνίου για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπορεί από το κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο να τηρούν χαμηλά τους τόνους ενόψει του κρισιμότερου Eurogroup των τελευταίων οχτώ ετών, το οποίο θα επισφραγίσει την συνλική συμφωνία, τις αποφάσεις για το χρέος και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο σύσσωμη η κυβέρνηση έχει πέσει στη μάχη παρασκηνίου για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας.

Αν και δεν παίρνουν θέση επίσημα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως μία καλή συμφωνία για το χρέος, που θα ανοίξει το δρόμο στη διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.

Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τις διαρκείς διαβουλεύσεις που έχουν με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με διαρκείς επαφές, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη συμφωνία την προσεχή Πέμπτη.

Με το ΔΝΤ πλέον να είναι σχεδόν δεδομένο πως θα παραμείνει στο πρόγραμμα για τον εναπομείναντα μήνα, μονάχα ως τεχνικός σύμβουλος, το βάρος των ελληνικών προσπαθειών πέφτει στην τελική απόφαση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσα από τις ωριμάνσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η βούληση του Ταμείου για 15ετή επιμήκυνση έχει πέσει στο κενό, με το Βερολίνο να κινείται ωστόσο πιο κοντά στη θέση αυτή σε σχέση με την αδιάλλακτη στάση που είχε υιοθετήσει στο παρελθόν για 3ετή επιμήκυνση.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν πως μία επιμήκυνση της τάξεως των 7 ετών θα δώσει ένα καλό σήμα στις αγορές, ενώ ό,τι περισσότερο θα λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά προς τους επενδυτές και θα αποκλιμακώσει έτι περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων.

Το θέμα εξάλλου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη σημερινή συνάντηση που είχαν στη Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, με την Αθήνα να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του Βερολίνου, έχοντας στο πλευρό της για ακόμη μία φορά το Παρίσι.

Η Κομισιόν δια του κ. Γιούνκερ αλλά και η Γαλλία δια του Προέδρου της Μακρόν, θα επιδιώξουν σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν από την Γερμανίδα Καγκελάριο να εξασφαλίσουν μία καλή πρόταση για την ρύθμιση τού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο και συγχρόνως θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τις αγορές να μην διατηρήσουν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού.

Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε μία λύση με μεικτά μέτρα (γαλλικός μηχανισμός, επιμήκυνση, ωριμάνσεις) και μάλιστα εμπροσθοβαρή, θέση στην οποία συμφωνεί και η Κομισιόν, όπως έχουν τονίσει τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις, προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να αναπνεύσει.

Σιγουριά για συνολική συμφωνία την Πέμπτη

Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνολική συμφωνία θα αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. O ίδιος σημείωσε ότι η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, το πρωί, στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O αξιωματούχος τόνισε ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που θέλουν δασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων, ο αξιωματούχος της Επιτροπής επισήμανε ότι θα είναι σημαντικό, τόσο ώστε να ανεβάζει το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ), η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να παρακολουθούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Μεταξύ των προκλήσεων που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπογράμμισε τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την ενσωμάτωση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, την υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή δημιουργίας νέων.

Μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίο έως το 2021, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019, καθώς και σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...