Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ απέσυρε την υπογραφή του από το κείμενο των G7 – Έξαλλος με τον Καναδό πρωθυπουργό

Ο Τραμπ απέσυρε την υπογραφή του από το κείμενο των G7 – Έξαλλος με τον Καναδό πρωθυπουργό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Βαθιές ήταν οι ρηγματώσεις κατά τη διάρκεια υπογραφής του συμβιβαστικού κειμένου από τους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υπογραφή του από το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, έπειτα από τις «ψευδείς δηλώσεις» που έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Την ίδια ώρα ο Τριντό δήλωσε ότι δεν είπε τίποτε στην συνέντευξη Τύπου των G7 που να μην είχε πει στο παρελθόν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα την ανάρτηση στο Τwitter του Τραμπ που τον χαρακτήρισε «αδύναμο και ανέντιμο» στον απόηχο της συνόδου.

Αναχωρώντας από τη σύνοδο στο Κεμπέκ για τη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε «πολύ ανέντιμες και αδύναμες» τις δηλώσεις που έκανε ο Τριντό σε μια συνέντευξη Τύπου, όπου υπογράμμισε ότι ο Καναδάς δεν θα μείνει έρμαιο της κατάστασης.

«Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενήργησε με τόση πραότητα και ηρεμία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας στη G7 μόνο και μόνο για να δώσει μετά μια συνέντευξη Τύπου, μετά αφότου έφυγα, τονίζοντας ότι ‘οι δασμοί των ΗΠΑ είναι ένα είδος προσβολής και ότι δεν θα εκφοβιστεί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι απάντηση στους δικούς του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα», ανέφερε ο Τραμπ στο tweet του.

Το συμβιβαστικό κείμενο

Αρχικά, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συνυπέγραψαν χθες το Σάββατο ένα συμβιβαστικό κείμενο για το εμπόριο έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν επιλύει την τρέχουσα διαφωνία των ΗΠΑ και των έξι εταίρων της για τους δασμούς.

«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων.

Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, υπογράφηκε και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν έως το Σάββατο.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαία» για το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο πρέπει επίσης να είναι «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές».

«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν.

»Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.

Η εξάλειψη αυτών των εμποδίων στο εμπόριο ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Εντούτοις, μια ένδειξη ότι οι τωρινές εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν υποχώρησαν, ήταν ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οικοδεσπότης της συνόδου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει από 1η Ιουλίου δασμούς ως αντίποινα σε εκείνους που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο.

«Αυτοί οι παράνομοι δασμοί θα πρέπει να έχουν μια ισοδύναμη απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτά τα αντίποινα θα επιβληθούν «χωρίς δισταγμό».

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στις ΗΠΑ θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο.

«Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αλλαγή, θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος ο Τραμπ, αποχωρώντας από τη σύνοδο το Σάββατο το πρωί, ενώ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη σύνοδο, δήλωσε ότι:

«Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επιβάλλουν μαζικούς δασμούς και δασμούς στους αγρότες τους, στους εργαζομένους τους και τις επιχειρήσεις τους».

Η Μέι χαιρέτισε τη διατήρηση των κυρώσεων στη Ρωσία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε το τελικό ανακοινωθέν της Ομάδας των G7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που αναγνωρίζει την ανάγκη για διατήρηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, έπειτα από την πρόταση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία.

Στο ανακοινωθέν, η G7 κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να «υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα».

Η Μέι επίσης επανέλαβε την ανάγκη για αποφυγή αντιποίνων στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Βρετανία διατύπωσε στη σύνοδο την «έντονη της απογοήτευση για την αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου από την ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούτι

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr