Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός οικονομολόγος: Εάν «βυθιστεί» η Ιταλία θα καταστραφεί το ευρώ

Γερμανός οικονομολόγος: Εάν «βυθιστεί» η Ιταλία θα καταστραφεί το ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μία κρίση στην Ιταλία θα κάνει την αντίστοιχη στην Ελλάδα να μοιάζει με «παιχνίδι», εκτιμά ο Μάρσελ Φράτσερ επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό, WirtschaftsWoche.

Η πρώτη ερώτηση που δέχεται ο Γερμανός οικονομολόγος αφορά την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία όπως όλα δείχνουν λειτουργεί, αλλά το Βερολίνο εξακολουθεί να της ασκεί σκληρή κριτική.

Σύμφωνα με τον Φράτσερ «υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη σωστή πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΚΤ απλά τραβά περισσότερο την προσοχή.

Στη Νότια Ευρώπη, ελπίζουμε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ακόμα περισσότερα, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, θα μεταχειριστεί τις τράπεζες πιο επιεικώς.

Στη Γερμανία, ωστόσο, πιστεύεται συχνά ότι η ΕΚΤ ενδιαφέρεται κυρίως για τον Νότο – και εν τω μεταξύ καταστρέφει την αποταμίευση μέσω της πολιτικής μηδενικού επιτοκίου της. Αυτό θα πρέπει να μας δώσει τροφή για σκέψη».

Ο επικεφαλής του DIW δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως άστοχη την κριτική που ασκείται στη Γερμανία ενάντια στην ΕΚΤ.
Όπως υπογραμμίζει η Ευρωζώνη είναι μία ανομοιογενής περιοχή, με αποκλίσεις οικονομικής δύναμης μεταξύ των κρατών – μελών της.

Οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτή της Γερμανίας, όμως η ΕΚΤ καλείται –και το πράττει – να ασκεί μία συνολική οικονομική πολιτική, καθώς αυτή είναι άλλωστε και η εντολή που της έχει δοθεί.

«Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ προσφέρει σε όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ φθηνή χρηματοδότηση. Δεν ξεχωρίζει εάν είναι η Ιταλία ή εάν είναι κάποια άλλη χώρα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία.Και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά σε πλήρη συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».

Αναφορικά με το θέμα της Ιταλίας, ο Γερμανός οικονομολόγος εύχεται ολόψυχα να είναι μία περαστική κρίση και σε καμία περίπτωση να μην εξελιχθεί σε κρίση ανάλογου τύπου με αυτήν της Ελλάδας.

“Εάν συμβεί αυτό τότε η Ευρωζώνη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με διάλυση. «Ελπίζω ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η γαλλική και η γερμανική, θα έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Ελπίζω. Αλλά φοβάμαι ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι πλέον αγκυροβολημένος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Και τότε η τιμή είναι ανυπολόγιστα υψηλή: το ευρώ και η ΕΚΤ κατόρθωσε να ξεπεράσει την κρίση στην Ελλάδα. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί.

Αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομικής παραγωγής στη ζώνη του ευρώ. Αυτό με ανησυχεί πολύ γιατί η κρίση δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ιταλία. Θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Ένα είναι ξεκάθαρο: Εάν πέσει η Ιταλία, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος του ευρώ», εκτιμά ο Φράτσερ.

Ένα ακόμη πρόβλημα στο ιταλικό ζήτημα είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει την ίδια έντασης παρέμβαση όπως αυτή το 2012.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr