Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Πούτιν συνεχίζει την συνεργασία με το Ιράν για τα πυρηνικά

O Πούτιν συνεχίζει την συνεργασία με το Ιράν για τα πυρηνικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ρωσία και Ιράν θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία στα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προσβλέποντας στο να διασφαλισθεί η διμερής συνεργασία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογο του Αμπάς Αρακτσί.

Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι δύο υφυπουργοί συζητήθηκε οι προοπτική της περαιτέρω υλοποίησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ.

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση της στην ισχύ των συμφωνιών. Η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία στον θέμα αυτό προς το συμφέρον της διασφάλισης της διμερούς συνεργασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ορισμένα άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ρωσία και Γερμανία για το Ιράν

Οι δυνατότητες που έχει η Μόσχα να ασκήσει επιρροή στην Τεχεράνη ώστε να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε στις συνομιλίες που είχε στην Μόσχα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.

«Για μας και για τους εταίρους μας την Γαλλία και την Βρετανία είναι καθοριστική η πλήρης τήρηση ή μη τήρηση εκ μέρους του Ιράν των περιορισμών και δεσμεύσεων που ισχύουν, ώστε να Ιράν να παραμείνει στο πλαίσιο αυτή της συμφωνίας (σ.σ: για το πυρηνικό πρόγραμμα) δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε το κατά πόσο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Ιράν στο πλαίσιο αυτό».

Ο Χάϊκο Μάας, αναφερόμενος στη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν να συνεχίσουν να τηρούν με υπευθυνότητα τις δεσμεύσεις τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία αυτή και σήμερα μιλήσαμε για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Σεργκεί Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι χώρες που υπέγραψαν την ΚΟΣΔ θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να παραμείνει η συμφωνία σε ισχύ, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, ενώ αναφερόμενος στις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, είπε ότι «στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία αξιολόγησε θετικά την συγκρατημένη αντίδραση της ιρανικής ηγεσίας στην απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία και πως θα επιδιώξει ώστε οι κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν να μην αποδομήσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να μην επιβληθούν στους εταίρους της Τεχεράνης.

Ο παράγοντας Ισραήλ

Αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ χαρακτήρισε την κλιμάκωση της ως μια επικίνδυνη τάση, λέγοντας ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να λύνονται μέσω του διαλόγου.

«Επανειλημμένα – είπε ο Λαβρόφ- και με την ιρανική ηγεσία και με την ηγεσία του Ισραήλ και μάλιστα χθες στην συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημάναμε ότι είναι αναγκαίο να αποφεύγονται οι εκατέρωθεν προκλήσεις».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το θέμα της διένεξης με την Ουκρανία σε σχέση με τις συμφωνίες του Μίνσκ, την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης, όπως και την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Στο ζήτημα αυτό, όπως δήλωσε ο Μάας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. «Μιλήσαμε επίσης για την υπόθεση Σκριπάλ – είπε ο Μάας.

Κατά την άποψη μας, από ρωσικής πλευράς εκδηλώθηκε ελάχιστη προθυμία να συμμετάσχει σε μια εποικοδομητική έρευνα των συγκεκριμένων πράξεων και στο ζήτημα αυτό δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα. Έχουμε διαφορετικές απόψεις τις οποίες και ανταλλάξαμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βίκτορ Όρμπαν: Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «έχουν βαρύτητα» και «θα υπάρξουν συνέπειες»

Πούτιν: Ξεκινά μαζική παραγωγή των πυραύλων Oreshnik – «Είναι αδύνατον να αναχαιτιστούν»

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Τρεις λόγοι που το διάγγελμα Πούτιν αποτελεί μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr