Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία όπως επεσήμανε «σερβίρει το γνωστό παραμύθι περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, και μάλιστα χωρίς νέες δεσμεύσεις» εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στην Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας «το ίδιο παραμύθι επανέλαβε στα τέλη του Μάρτη, και εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο “αναπτυξιακό” συνέδριο της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλες τις φιέστες συνέδρια που διοργάνωσε παραμυθιάζοντας το λαό σε όλη τη χώρα… αλλά ο πρωθυπουργός ξέχασε να πει, ότι τον Αύγουστο οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων δεν καταργούνται, ότι ο λαός δεν πρόκειται να πάρει πίσω όλα όσα έχασε με τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της 8χρονης και βάλε οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ τα όσα θυμήθηκε να πει ο κ. Τσίπρας για τη στήριξη των αδύναμων και των πιο ευάλωτων «είναι η ομολογία του, ότι το μόνο που έχει να κερδίσει η εργατική τάξη, ο λαός από την δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, είναι κάποια ψίχουλα που θα πέφτουν πού και πού, από το τραπέζι της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου κι αυτά μόνο για την ακραία φτώχεια, όπως τη λέει, ούτε κάν δηλαδή, για όλη τη φτώχεια».
Χαρακτήρισε δε θράσος τις δηλώσεις Τσίπρα ανήμερα την Πρωτομαγιά προς τους εργαζομένους για τις «λιγότερες δυνατές απώλειες».
«Σε ποιον όμως τα λέει αυτά; Στους εργαζόμενους που έχασαν το 13ο και 14ο μισθό; Που οι μισθοί τους έπιασαν πάτο; Που πρέπει να δουλεύουν σκληρά μέχρι τα βαθιά γεράματα με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης; Που οι συντάξεις τους έγιναν χειρότερες κι από επιδόματα πείνας;
»Στα νέα παιδιά που δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ και δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση εργασίας; Που δεν θα μάθουν ποτέ τι θα πει κοινωνική ασφάλιση;» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Σημείωσε ακόμη πως είναι προσβολή στους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που θυσίασαν τη ζωή τους στους ταξικούς αγώνες να αναφωνεί ο πρωθυπουργός “Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά”, όταν η κυβέρνησή του, τόλμησε να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Να χτυπήσει το δικαίωμα της απεργίας.
Όσον αφορά στα σχέδια για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Κεντρικής Μακεδονίας, τη μετατροπή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, τη μεταποίηση προϊόντων, τον τουρισμό, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι: Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από την υλοποίηση του σχεδιασμού της αστικής τάξης στην Κεντρική Μακεδονία;
«Για να απαντήσει κανείς, φτάνει να δει, τώρα ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, στη φάση αυτή.
»Που υλοποιείται μέρος του σχεδιασμού, όπου μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σε διάφορους κλάδους στην περιοχή, πετυχαίνουν ανάπτυξη και αύξηση των κερδών τους, εκεί δηλαδή που γίνονται ορισμένες επενδύσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάπτυξη έχουν σαν βασική προϋπόθεση να ισχύουν εσαεί, όλα τα μέτρα που τσάκισαν το λαό τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσα ακόμα έχουν στα συρτάρια τους».
Όπως είπε «αυτά τα μέτρα δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα των δανειστών, της τρόικα, της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων που περιμένουν στη γωνία. Έχουν και τη σφραγίδα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του ΣΕΒ, γιατί τους διασφαλίζουν προνόμια, κέρδη, τζάμπα εργατική δύναμη».
Αναφερόμενος στην επένδυση της «Eldorado» στη Χαλκιδική σημείωσε ότι δίνει τη δυνατότητα σε έναν επιχειρηματικό όμιλο να εκμεταλλευτεί τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο ενώ στερεί από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτό τον πλούτο προς όφελος του, ενώ έκανε λόγο για καταστροφή του περιβάλλοντος και εκμετάλλευση των εργαζομένων.
«Η εργατική τάξη, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πρέπει να προσπεράσει τις παγίδες της «κοινωνικής συναίνεσης» και ανοχής. Να βάλει μπρος το δικό της σχέδιο. Να οργανώσει την πάλη του παντού, σε όλους τους τόπους δουλειάς για συλλογικές συμβάσεις, για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης» σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί αν απαλλαγεί απ’ τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.
«Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή, η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας» ανέφερε.
«Γιατί το σύγχρονο το νέο δεν είναι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός. Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει το πιο νέο κόμμα» κατέληξε.