Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ανδρέας Μπούσιος
Δημοσιογράφος

Βασίλης Καραμητσάνης: «Η επιτυχία του Animasyros είναι καρπός του πείσματος να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες»

Βασίλης Καραμητσάνης: «Η επιτυχία του Animasyros είναι καρπός του πείσματος να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Animasyros έπεσε στο βλέμμα μου τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε κόλλησε στο μυαλό μου.

Αυτό που μου είχε μείνει χαραγμένο στη μνήμη ήταν ένα κοκτέιλ από εθελοντισμό, μεράκι, παρέα. Μια θετική διάθεση.

Ένα «πάμε όλοι μαζί» εμείς που αγαπάμε το animation. Και κακά τα ψέμματα το animation το λατρεύουν οι περισσότεροι (για να μην είμαστε κι απόλυτοι).

Αυτή η γιορτή που ξεκίνησε στην Σύρο πριν από 11 χρόνια με επίκεντρο το animation έχει γίνει πλέον μια ωραία γιορτή, που χαρίζει έντονα συναισθήματα σε όσους συμμετέχουν κι επιπροσθέτως έχει δώσει ένα χαρακτήρα στην Σύρο. Ένα νέο brand.

Κάθε χρόνο μαζεύονται στην Σύρο επαγγελματίες του κλάδου από όλα τα μέρη του κόσμου και μοιράζονται το κοινό τους ενδιαφέρον.

Παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι animators από το Χόλιγουντ, από την ευρωπαϊκή αγορά και αλλού.

Η Αλίκη Θεοφιλόπουλος (Φινέας και Φερμπ, Ταρζάν, Ηρακλής, Fantasia 2000 κ.α) που εργάζεται ως Supervising Producer στην DreamWorks έχει φιλοτεχνήσει σχέδια και σκίτσα που κοσμούν τα φυλλάδια και τις αφίσσες του φεστιβάλ.

Φέτος θα είναι τιμώμενες χώρες η Αλβανία και το Ισραήλ.

Όταν μιλάμε για Animasyros μιλάμε για τον Βασίλη Καραμητσάνη που ήταν και ο βασικός εμπνευστής.

Έτσι τον αναζήτησα και μιλήσαμε για το πώς χτίστηκε αυτός ο θεσμός, τις δυσκολίες και τις χαρές της όμορφης αυτής διαδρομής αλλά και για τα επόμενα σχέδια.

Έγινε 11 χρονών. Ολοι εσείς που οραματιστήκατε και διοργανώνετε το Animasyros έχετε τη χαρά να βλέπετε το παιδί σας να μεγαλώνει κάνοντας ταυτόχρονα το κέφι σας. Οι Συριανοί χαίρονται έχοντας πλέον ένα θεσμό στον τόπο τους. Ο χώρος του animation βγήκε μια στέγη στη χώρα μας. Κι έτσι είναι όλοι πλέον ευχαριστημένοι. Ήταν τελικά τόσο εύκολα, όσο ακούγεται;

Η διαδρομή του Animasyros από τη σύλληψή του το 2007 και τα πρώτα δειλά βήματα στην σημερινή αναγνώριση ήταν πολύπλοκη και με μεταπτώσεις. Δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη, ήταν επίμονη και αποφασιστική.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο όλα αυτά τα 11 χρόνια;

Δεν μπορώ να απομονώσω κάποια ή κάποιες από τις πολλές δυσκολίες που συναντούμε κατά τη διάρκεια της μακράς προετοιμασίας αλλά και της υλοποίησης κάθε ετήσιου φεστιβάλ. Αυτό που είναι σκόπιμο να επισημάνω είναι ότι η όποια επιτυχία είναι καρπός του πείσματος, με το οποίο αντιμετωπίσαμε τις αποτυχίες και τα προβλήματα κατά καιρούς. Κι έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, όσο υπάρχει το Animasyros.

Μια “πετυχημένη συνταγή” όπως το Animasyros έχει πολύ όραμα, προσπάθεια, μεράκι, επιμονή. Μπορείτε να αποκαλύψετε την μυστική δοσολογία;

Ξεκινήσαμε με το όνομα του φεστιβάλ που ενσωματώνει τη αγαπημένη μας Σύρο, τον τόπο διοργάνωσης του φεστιβάλ, μέσα του.

Το όνομα αποδείχθηκε διαβατήριο αναγνωρισιμότητας και θετικής μαρτυρίας για το φεστιβάλ.

Στήσαμε ένα φεστιβάλ με όραμα, δηλαδή μια χαραγμένη στρατηγική που δεν απέβλεπε μόνον στο άμεσο μέλλον, αλλά με σταδιακή μεγέθυνση έβλεπε σε ορίζοντα μεσοπρόθεσμο για ένα γεγονός για την τέχνη της εμψύχωσης (animation) με περιφερειακή απήχηση.

Στηριχθήκαμε στη δράση που μπορεί να παράγει μια ομάδα, ένα σταθερό και ανανεούμενο σύνολο ανθρώπων που ενστερνίζεται τον κοινό στόχο ως συστατικό της επιτυχίας.

Τέλος, σταθήκαμε τις περισσότερες στιγμές προσγειωμένοι στην πραγματικότητα μιας χώρας σε κρίση πολλαπλή που με ορθολογισμό αναζητεί την επόμενή της μέρα. Αυτά αποκαλούμε τα τέσσερα όμικρον της ταυτότητας του Animasyros.

Βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι και ο εθελοντισμός. Πόσο εύκολα αγκάλιασαν οι εθελοντές την προσπάθειά σας; Ήταν δύσκολο να πείσετε τους άλλους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή;

Το Animasyros είναι ενδεχομένως το μόνο γνωστό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας που είναι κατά κύριο λόγο εθελοντικό.

Όταν ξεκινήσαμε, είναι η αλήθεια, ο εθελοντισμός ήταν η μόνη οδός που είχαμε, απουσία σημαντικών πόρων.

Η προθυμία αλλά και η αποδοτικότητα των εθελοντών μας ήταν από την αρχή δομικό υλικό της εξέλιξης του φεστιβάλ.

Στην πορεία των δέκα και πλέον χρόνων ζωής τους, το φεστιβάλ απασχολεί τόσο αμειβόμενους, όσο και εθελοντές συντελεστές, σε ένα μείγμα που το διατηρεί ακόμη ανοικτό και σφριγηλό όπως στην αρχή, με σαφή, ωστόσο, επαγγελματικό προσανατολισμό στην ωριμότητά του.

Πάντως καλές οι ιδέες και τα οράματα, καλός και ο εθελοντισμός, αλλά φεστιβάλ χωρίς λεφτά δεν γίνονται. Σας στήριξαν οι κρατικοί μηχανισμοί; σας στήριξε ο ιδιωτικός τομέας; Ποιοι στάθηκαν αρωγοί στο έργο σας σε αυτό το κομμάτι;

Από την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του Animasyros είχαμε την υλική και ηθική στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμη και σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι συνδιοργανωτές κάθε ετήσιου φεστιβάλ.

Σταδιακά, ακολούθησαν και άλλες δημόσιες δομές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και φορείς της κεντρικής διοίκησης με απρόσμενα θετική διάθεση υποστήριξης.

Πιο διστακτικός ήταν ο ιδιωτικός τομέας που τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, αγκαλιάζει υποστηρικτικά το Animasyros, στο πλαίσιο τόσο του ετήσιου φεστιβάλ, όσο και των ολόχρονων περιφερειακών μας δράσεων.

Εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας είναι και παραμένει η προγραμματική υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς την οποία το φεστιβάλ σήμερα δεν θα ήταν αυτό που είναι.

Στο πλευρό σας πάντως βρίσκονται όλες οι πρεσβείες ή τουλάχιστον οι περισσότερες διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην χώρα μας. Πως έγινε αυτό;

Κάθε διεθνές φεστιβάλ είναι εξ ορισμού ένα ακόμη πεδίο διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες.

Κάθε ετήσια έκδοση του Animasyros ανανεώνει κι εμπλουτίζει το διάλογο αυτό.

Μόνες οι προβολές ταινιών απ’ όλον τον κόσμο θα ήταν ελλιπείς, χωρίς την παρουσία των δημιουργών τους.

Οι σταθερές εταιρικές σχέσεις με διπλωματικές αποστολές και μορφωτικά ινστιτούτα φίλων χωρών στην Ελλάδα, μας δίνουν την ευκαιρία κάθε χρόνο να προσκαλέσουμε σημαντικούς ανιμέιτορ στη Σύρο και να τους φέρουμε σε επαφή με συναδέλφους τους από κάθε μεριά του πλανήτη και, βέβαια, με το δυναμικό κοινό του φεστιβάλ.

«Αν το ξεκινούσα τώρα θα το έκανα όπως και την πρώτη φορά». Ή… όχι;

Αν ξεκινούσαμε το Animasyros τώρα, θα το κάναμε όπως μας λέει η συνείδησή μας, δηλαδή περίπου όπως πραγματικά υλοποιήθηκε.

Για εσάς φαντάζομαι το Animasyros είναι το μικρό σας παιδί που απλά μεγάλωσε ή μεγαλώνει διαρκώς. Όπως καταλαβαίνετε όμως πλέον είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ που δίνει στέγη και φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζετε;

Αν το Animasyros κατάφερε κάτι θεμελιώδες μέχρι τη δέκατη έκδοσή του, αυτό ήταν να συσπειρώσει την κοινότητα του ελληνικού Ανιμέισον σε ένα τακτικό, ετήσιο ραντεβού και να τη συνδέσει πιο εντατικά με τη παγκόσμια εξέλιξη αλλά και με το κοινό.

Αυτό έγινε πράξη με τη διοργάνωση προβολών ταινιών κινουμένων σχεδίων από καταξιωμένους και νεότερους δημιουργούς, τη διαρκή παραγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων για άτομα όλων των ηλικιών, ΑμεΑ και άλλες ευάλωτες ομάδες καθώς και επαγγελματίες και, τα τελευταία χρόνια, με τη θέσπιση της Αγοράς, ενός διεθνούς market για τη δικτύωση των επαγγελματιών στον κλάδο.

Στόχος μας από το Animasyros 11 και εξής είναι, μέσα από τη σταδιακή αυτονόμηση της Αγοράς και την πρώτη διοργάνωση της Athens Animation Agora να δώσουμε περαιτέρω επαγγελματική διέξοδο στο πλούσιο ελληνικό ταλέντο και να προσελκύσουμε περισσότερο το διεθνές ενδιαφέρον για τη χώρα μας στον τομέα του ανιμέισον.

Στο φετινό πρόγραμμα του Animasyros τι να περιμένουμε;

Η περυσινή διοργάνωση, το Animasyros 10 είχε επετειακό χαρακτήρα με πλήθος γεγονότων που ολοκλήρωσαν μια επιτυχημένη, μεγάλη διοργάνωση.

Το Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων που θα πραγματοποιηθεί στις 26-30 Σεπτεμβρίου 2018 στην Ερμούπολη, την Άνω Σύρο, την Ποσειδωνία και το Φοίνικα της Σύρου είναι αφιερωμένη στα παιδιά, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός διευρυμένου θεματικού αφιερώματος που πρόκειται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με παιδικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Τιμώμενες χώρες θα είναι η γειτονική μας Αλβανία, με το αφιέρωμα Eagles & Animation και το Ισραήλ με το αφιέρωμα Israel 70.

Το φεστιβάλ συνεχίζει το επιτυχημένο τμήμα της Αγοράς και προσκαλεί καταξιωμένους δημιουργούς και παραγωγούς ταινιών κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο να παρουσιάσουν νέες ή υπό εξέλιξη παραγωγές ανιμέισον σε διανομείς και άλλους εκπροσώπους της κινηματογραφικής αγοράς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Animasyros 11 περιλαμβάνει πέντε εργαστήρια κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε μαθητές πρώτης και δεύτερης σχολικής ηλικίας, άτομα Τρίτης Ηλικίας, ΑμεΑ και νέους επαγγελματίες, υπό το συντονισμό διακεκριμένων εκπαιδευτών.

Παράλληλα, από το 2015 το φεστιβάλ υλοποιεί όλο το χρόνο πρόγραμμα περιφερειακών εκδηλώσεων, με στόχο τη διάχυση του περιεχομένου του φεστιβάλ μέσα από δράσεις άτυπης εκπαίδευσης και προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων σε πολλές πόλεις.

Έτσι, το Animasyros #tour17_18 έχει ήδη επισκεφθεί την Πάφο της Κύπρου και τα νησιά της άγονης γραμμής των Κυκλάδων, Κίμωλο & Φολέγανδρο.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιέλαβε επίσης ολοήμερες δράσεις με την Εναλλακτική Κοινότητα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΚΕΘΕΑ στη Ραφήνα Αττικής, ενώ προβλέπει αντίστοιχες στα νησιά Θηρασία, Ίο και Σίκινο σύντομα.

Τέλος, το φεστιβάλ συμπράττει σε πλήθος δράσεων άλλων φορέων όλο το χρόνο.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για το Animasyros είναι πόσο πολύ μπορεί να προωθήσει το ελληνικό animation διεθνώς. Ως πρόεδρος και του ΑSIFA μπορείτε να μας πείτε πως το ένα βοήθησε το άλλο πρακτικά;

Μετά τη σταθερή εξέλιξη χρόνων του Animasyros, τα μέλη της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων μού έκαναν την τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο της Ένωσης.

Η προσπάθεια στήριξης της εξωστρέφειας του Ελληνικού Ανιμέισον που επιδίωκε ως τότε το φεστιβάλ λειτουργεί πλέον συμπληρωματικά προς το πλέγμα δράσεων και ενεργειών που αναλαμβάνει η ΑΣΙΦΑ στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες αλλά και δημόσιους φορείς, με προεξάρχουσα τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.

Εσείς κύριε Καραμητσάνη, πώς βρεθήκατε από την νομική στο animation;

Μεγάλη ιστορία, αλλά, για να την κάνω συντομότατη, θα σας πω ότι η δικηγορία παραμένει το σταθερό μέσον βιοπορισμού μου από την αποφοιίτησή μου από το πανεπιστήμιο, ενώ η ερασιτεχνική ενασχόλησή μου με τις τέχνες και τα οπτικοακουστικά μέσα ειδικότερα ξεκίνησε εκεί κάπου στα μέσα των σπουδών μου και καλά κρατεί.

Και για το τέλος άφησα την πλέον σημαντική ερώτηση: Γιατί επιλέχθηκε η Σύρος δίπλα στο Anima; Γιατί όχι AnimaTinos… έτσι για να βάλουμε και λίγο ίντριγκα…

Η Σύρος επελέγη γιατί είναι ένα πανέμορφο, ιστορικό νησί των Κυκλάδων με άρτιες πολιτιστικές υποδομές και τοπικό κοινό με ζωηρό ενδιαφέρον για τις τέχνες.

Και επίσης γιατί οι οικισμοί της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου με τη γεωμετρική αρχιτεκτονική διάταξή τους σε δυο λόφους θυμίζουν σκηνικό από κινούμενα σχέδια, καθώς πλησιάζει κανείς με το πλοίο της γραμμής.

Για την ιστορία, το Animasyros έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο περιφερειακές δράσης στο νησί της Τήνου, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Making of Animasyros 10 from Αnimasyros Animation Festival on Vimeo.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

O Βασίλης Καραμητσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Α.Π. Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στα Πανεπιστήμια Ρόττερνταμ, Αμβούργου και Αιξ-Μασσαλίας III κι από το 2002 είναι δικηγόρος Αθηνών.

Έχει εργαστεί ως συνεργάτης του Τμήματος Ελληνικών Ταινιών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ ECOFILMS.

Μαζί με τη Μαρία Ανεστοπούλου, την περίοδο 2003 – 2009 διοργάνωσαν το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ, στην Αθήνα και το 2008 ίδρυσαν το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, στη Σύρο.

Είναι εκτελεστής παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής ΑΝΙΜΕΡΤ για τα κινούμενα σχέδια που προβάλλεται στην ΕΡΤ1.

Από το 2015 η ΓΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων Α.Μ.Κ.Ε. τον τίμησε με την ιδιότητα του προέδρου.

Από το 2017 είναι μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους (CIFEJ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από 10 φωτογραφίες – Αξέχαστες στιγμές της φετινής διοργάνωσης με χορηγό το Eurojackpot

Χολιγουντιανοί αστέρες, sold out ταινίες και συναυλίες – Μια μέρα στο 65o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Eurojackpot

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar ξεσηκώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Το πάρτι της χρονιάς powered by Eurojackpot

Η καρδιά του παγκόσμιου σινεμά χτυπά από 31/10 στη Θεσσαλονίκη – Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με Χορηγό το Eurojackpot

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για το φεστιβάλ Animasyros που υπέκυψε «στον εκφοβισμό αντι-ισραηλινών ομάδων»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr