Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται στον εποικισμό της Εφρίν με ισλαμιστές από την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται στον εποικισμό της Εφρίν με ισλαμιστές από την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά τις ενδείξεις που ήθελαν την Τουρκία να μεταφέρει Σύρους πρόσφυγες στην Εφρίν, στον υπό τουρκική κατοχή κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία, η ΕΕ κατέστησε σαφές την Παρασκευή (20 Απριλίου) ότι δεν θα αποτελέσει μέρος του παιχνιδιού.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορες πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μεταφέρει Σύρους πρόσφυγες στην Εφρίν και να απομακρύνει τους Κούρδους από την περιοχή.

Τον Ιανουάριο, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε εναέρια και επίγεια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους μαχητές των YPG με την επωνυμία «Κλάδος Ελαίας» στο συριακό έδαφος κοντά στα σύνορα.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι ο κύριος σύμμαχος της Ουάσιγκτον ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, μια σύμπραξη που εξόργισε την Τουρκία, η οποία τους αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες που συνδέονται με τους μαχητές του κουρδικού ΡΚΚ.

Οι αναλυτές από τη Δύση τονίζουν ότι το κίνητρο της Άγκυρας για την επιχείρηση είναι να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους που είναι βαθιά εχθρικό έναντι της Τουρκίας στα νότια σύνορά της.

Η Τουρκία διαθέτει σημαντικό κουρδικό πληθυσμό και κάνει ό,τι μπορεί, για να αποτρέψει την αυτονομία του.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Faruk Kaymakcı, τόνισε ότι με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» η χώρα του θέλει «να καταστήσει αυτές τις περιοχές σταθερές και ασφαλείς, ώστε οι πολίτες της Εφρίν, οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία [350.000], να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ερωτηθείς εάν το θέμα είχε συζητηθεί στην πρόσφατη «συνάντηση ηγετών» στη Βάρνα μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ, ο αξιωματούχος απάντησε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξήγησε τους κεντρικούς στόχους της Επιχείρησης.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στη Συρία, προκειμένου οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και όταν οι ίδιοι επιθυμούν να επιστρέψουν.

Επιπλέον, στην ερώτηση εάν η Τουρκία βασίζεται στη συνεχή οικονομική στήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης δόσης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 που αφορά στον επαναπατρισμό των Σύρων, υπογράμμισε τα εξής:

«Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει τo δεύτερο πακέτο των 3 δισ. ευρώ.

»Πέρα από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ και παρά την πλήρη σύναψη συμβάσεων, δαπανήθηκαν μόνο τα 1,9 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ και η Τουρκία συζητούν πλέον πώς η δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε να δαπανηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τους Σύρους».

Η EURACTIV ρώτησε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, εάν υπάρχει δυνατότητα η ΕΕ να χρηματοδοτεί μετακινούμενους ανθρώπους και να τοποθετεί πρόσφυγες στην Εφρίν, μια κίνηση που παραπέμπει με εθνοκάθαρση.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «Η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.

»Για να απαντήσω πολύ σύντομα στην ερώτησή σας, η άποψη που έχουμε τώρα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες ασφαλείας, είναι ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα τέτοιο έργο».

Ένας άλλος αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις συνομιλίες στη Βάρνα, ανέφερε στη EURACTIV ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε υπογραμμίσει στη Βάρνα ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» αποτελούσε αντιτρομοκρατική επιχείρηση και ότι η πρόθεσή του ήταν η κατασκευή κατοικιών, νοσοκομείων κ.λπ. στην Εφρίν, που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να επιστρέψουν σε «μια ασφαλή τοποθεσία».

Επιπροσθέτως, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο Ερντογάν είχε συζητήσει με τους ομολόγους του στην ΕΕ «ορισμένα σχέδια για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Βόρεια Συρία και την οικοδόμηση μικρών χωριών, για τα οποία ζητούσε κονδύλια από την ΕΕ».

Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές απέβησαν άκαρπες, διευκρίνισε.

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, Maja Kocijanci, εξήγησε ότι τα κονδύλια της ΕΕ που θα εκταμιευθούν για την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 αφορούσαν τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο τζιχαντιστής Ερντογάν αποκάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «κατά συρροή δολοφόνους» που απολαμβάνουν να σκοτώνουν παιδιά

Ο Νετανιάχου ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του Λιβάνου

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr