Δεκάδες συγγενείς κρατούμενων ως ύποπτων τζιχαντιστών στις λιβανέζικες φυλακές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Μεγάλη Παρασκευή στη Βηρυτό με αίτημα την απελευθέρωσή τους και την απόδοση γενικής αμνηστίας.
Πολλοί από τους κρατούμενους, που κατηγορούνται για σχέσεις με τζιχαντιστές, είναι προφυλακισμένοι χρόνια δίχως να έχει οριστεί ακόμα η δική τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Νουχάντ Μασνούκ, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι προετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου για να αποδοθεί γενική αμνηστία.
Τη δική μας Μεγάλη Παρασκευή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί Μοχάμαντ Αλ Αμίν στη Βηρυτό, ενώ τελούνταν οι εβδομαδιαίες προσευχές, με το αίτημα της απελευθέρωσης των κρατούμενων υπόπτων.
Ο σεΐχης Σαλίμ Ραφέι, επικεφαλής της Αρχής των Μουσουλμάνων Μελετητών στην Τρίπολη (κάτι σαν μουσουλμανική θρησκευτική Αρχή – Το Ισλάμ δεν έχει ιερείς αλλά θεολόγους και μελετητές και το Συμβούλιό τους αντιστοιχεί -κατά κάποιο τρόπο- με τη δική μας Ιερή Σύνοδο), δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι να εφαρμόσει γενική αμνηστία πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Στον Λίβανο έχουν να γίνουν βουλευτικές εκλογές από τον Μάιο του 2009. Το ίδιο το κοινοβούλιο παρέτεινε τη θητεία του τρεις φορές τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ο Λίβανος έγινε προσπάθεια από τους τζιχαντιστές να εμπλακεί στον πόλεμο που είχε εξαπλωθεί στη Συρία και στο Ιράκ.
Τόσο ο τακτικός στρατός του Λιβάνου όσο και η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα Χεζμπολάχ έδωσαν πολλές μάχες με τους σουνίτες τζιχαντιστές για να τους αναχαιτίσουν.
Πολλοί πυρήνες τρομοκρατών στη χώρα ενισχύθηκαν από την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία.