Μέχρι το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο κέντρο απέλασης μεταναστών στη Γερμανία – η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα συμπέσει χρονικά με την περίοδο των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία, εκλογική περιφέρεια του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ.
Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος «θα δοθεί ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε στη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι το υπουργείο του θα μπορέσει να υποβάλει μετά τις γιορτές του Πάσχα ένα έγγραφο που θα περιλαμβάνει τα βασικά σημεία υλοποίησης των εν λόγω κυβερνητικών σχεδίων.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το νέο κέντρο απελάσεων θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, και σύμφωνα με τον Στέφαν Μάιερ, πρόκειται να χρησιμεύσει ως μοντέλο λειτουργίας των μελλοντικών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο, που σχεδιάζονται στη Γερμανία και στα οποία θα διεκπεραιώνεται το σύνολο των διαδικασιών που προβλέπει η αίτηση χορήγησης ασύλου μέχρι την έγκριση ή την απόρριψή της.
Πιθανοί τόποι λειτουργίας του νέου κέντρου απελάσεων είναι μεταξύ άλλων το Μάνχινγκ ή η Βαμβέργη στη Βαυαρία, όπου υπάρχουν ήδη δομές φιλοξενίας προσφύγων, που αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό μετά τα κέντρα πρώτης υποδοχής εν αναμονή της λήψης αποφάσεων για την αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει.
Ενστάσεις από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία
Την ίδια ώρα στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας τα σχέδια της κυβέρνησης δεν γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό.
«Η επιτήρηση και η μέριμνα των προς απέλαση ατόμων δεν αποτελεί αστυνομικό καθήκον», επισήμανε ο Γιεργκ Ράντεκ, πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.
«Δεν εκπαιδεύουμε αστυνομικούς για να αναλάβουν τη λειτουργία χώρων κράτησης», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είναι αρμόδια κατά πρώτο λόγο για την πάταξη αξιόποινων πράξεων και την αποτροπή κινδύνων.
Κατά τη γνώμη του, για τη λήψη αποφάσεων περί απέλασης θα ήταν από συνταγματικής άποψης ευθύνη μάλλον της Δικαιοσύνης ή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης.
Για τον Γιεργκ Ράντεκ δεν αποτελεί πειστικό επιχείρημα η αύξηση των θέσεων εργασίας και η προβλεπόμενη στη νέα κυβερνητική συμφωνία πρόσληψη 7.500 εργαζομένων στις υπηρεσίας ασφαλείας της Γερμανίας.
«Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία απέκτησε νέο προσωπικό για ενίσχυση της παρουσίας στα σύνορα και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς».
Κριτική στα κυβερνητικά σχέδια έρχεται και από την αντιπολίτευση. Η εκπρόσωπος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε θεωρεί εν γένει λανθασμένη τη σχεδιαζόμενη λειτουργία των νέων κέντρων επειδή, όπως είπε, οι μετανάστες θα απομονώνονται σε αυτά από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
«Σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική έρχεται να προστεθεί τώρα ως επιστέγασμα και το γεγονός ότι ο Χ. Ζέεχοφερ θέλει να αναθέσει τη διαχείριση των σχεδιαζόμενων κέντρων στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία – λες και οι πρόσφυγες είναι εγκληματίες που πρέπει να φυλάσσονται από την αστυνομία», σχολίασε η αριστερή βουλευτής.