Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.
Σαφή θέση στήριξης, τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως:
«Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
«Αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα».
«Υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για eu citizens όπου μπήκε το including 2 greek soldiers)».
«Υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος».
Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 και καλούν την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε ένα διάλογο με τα κράτη-μέλη.
Τσίπρας: Να ζητήσετε ξεκάθαρες εγγυήσεις από την Τουρκία
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να μην αναβληθεί η Συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.
Επικοινωνία Τσίπρα με Πούτιν
Πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα απηύθυνε χθες ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, συζητήθηκαν οι ευρωρωσικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αυξανόμενη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του ανθρωπιστικού τομέα.
Ο κ. Πούτιν, έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα, τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι συζητήθηκαν, επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των βρετανικών αιτιάσεων έναντι της Ρωσίας για την υπόθεση Σάλσμπερι.