Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι το 2007 βομβάρδισε και κατέστρεψε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι το 2007 βομβάρδισε και κατέστρεψε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι το 2007 πραγματοποίησε επίθεση στη Συρία σε μια εγκατάσταση όπου υποπτευόταν πως κατασκευαζόταν μυστικά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας. Η επιχείρηση-αστραπή του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του στόχου.

Δεν υπήρχε ούτως ή άλλως κάποια αμφιβολία ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτή τη ριψοκίνδυνη επιδρομή σε εχθρικό έδαφος με στόχο την εγκατάσταση Αλ Κιμπάρ, στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ (ανατολικά), τη νύχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 2007.

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα ανέλαβε ανοικτά την ευθύνη για την επίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα άκρως απόρρητα έγγραφα που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν.

Η παραδοχή αυτή συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των προειδοποιήσεων από μέρους του Ισραήλ εναντίον της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην εμπόλεμη Συρία, καθώς και την απαίτησή του να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί η συμφωνία που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει διορία μέχρι τη 12η Μαΐου στους Ευρωπαίους να διορθώσουν τα «τρομερά κενά» του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της συμφωνίας αυτής.

Το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο έντονης σεναριολογίας.

Το 1981, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Οσιράκ, παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο απέφυγε να σχολιάσει τη χρονική στιγμή που επελέγη για τον αποχαρακτηρισμό των απορρήτων εγγράφων αυτών.

«Τη νύχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 2007, αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν και κατέστρεψαν έναν συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή», αναφέρει ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

«Ο αντιδραστήρας βρισκόταν λίγο πριν από την αποπεράτωσή του.

»Η επιχείρηση επέτρεψε να μπει τέλος σε μια αναδυόμενη υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και όλη την περιοχή», συνεχίζει το κείμενο.

Η Συρία διέψευσε εξαρχής ότι στην εγκατάσταση η οποία βομβαρδίστηκε υπήρχε πράγματι πυρηνικός αντιδραστήρας.

Όμως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είχε κρίνει το 2011 «πολύ πιθανό» ότι όντως βρισκόταν στην τοποθεσία αυτή ένας αντιδραστήρας, που πιθανόν κατασκευαζόταν με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

«Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στα χέρια του Άσαντ θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το σύνολο της Μέσης Ανατολής», κρίνει στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Πέραν των ενδεχόμενων στρατηγικών κινήτρων, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες για την επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε με απόλυτη μυστικότητα και οδήγησε τον ισραηλινό στρατό να θέσει σε επιφυλακή τις δυνάμεις του καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ολοκληρωτικού πολέμου.

Τέσσερα F-15 και ισάριθμα F-16 συμμετείχαν στην επιδρομή, η οποία άρχισε στις 22.30 της 5ης Σεπτεμβρίου.

Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους περί τις 02.30 της επομένης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που συνοδεύει το βίντεο από το πιλοτήριο τουλάχιστον ενός αεροσκάφους, που καταγράφει την επιχείρηση.

Στο κοκκώδες βίντεο βλέπει κανείς τα συστήματα στόχευσης του ενός αεροσκάφους να κλειδώνουν μια τεράστια κτιριακή δομή η οποία μερικές στιγμές αργότερα καταστρέφεται.

Ο υποτιθέμενος αντιδραστήρας «απενεργοποιήθηκε πλήρως και οι ζημιές που προκλήθηκαν (στην εγκατάσταση) ήταν μη αναστρέψιμες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο νυν επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Γκάντι Άιζενκοτ, την εποχή εκείνη επικεφαλής της διοίκησης των δυνάμεων του βορρά, εικονίζεται σε βίντεο που δίνεται στη δημοσιότητα μαζί με τα έγγραφα να συναντάται με τους αξιωματικούς του στην ενημέρωση πριν από την επιχείρηση.

Οι δύο χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες επανειλημμένα μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και, από τεχνική άποψη, παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το Ισραήλ μέχρι σήμερα φροντίζει να μένει στο περιθώριο του πολέμου στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, αλλά έχει εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του καθεστώτος ή αυτοκινητοπομπών με όπλα που προορίζονταν για το σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ορκισμένο εχθρό του που συμμετέχει στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ δεν παύει να προειδοποιεί εναντίον της μεγεθυνόμενης στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στο συριακό έδαφος — η Τεχεράνη είναι επίσης σύμμαχος του συριακού καθεστώτος.

Κατηγορεί την ιρανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να κατασκευάσει στη Συρία και στον Λίβανο εργοστάσια για την παραγωγή πυραύλων υψηλής ακρίβειας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε επίσημα, για πρώτη φορά από το 2011, ότι έπληξε τη 10η Φεβρουαρίου ιρανικούς στόχους στη γειτονική του χώρα, μετά την παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου από ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το Ισραήλ έχασε -για πρώτη φορά από το 1982- ένα μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που υπενθύμισε πόσο ευμετάβλητη παραμένει η απρόβλεπτη κατάσταση.

«Το μήνυμα της επίθεσης του 2007 εναντίον του αντιδραστήρα είναι ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί την κατασκευή εγκαταστάσεων που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ύπαρξή του», κατά τον στρατηγό Άιζενκοτ.

«Αυτό ήταν το μήνυμα του 1981 (της επίθεσης στο Οσιράκ), αυτό είναι το μήνυμα του 2007, αυτό είναι το μήνυμα προς τους εχθρούς μας και για το μέλλον», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Οι SDF διέσωσαν νεαρό Γιαζίντι που κρατούσαν «σκλάβο» οι τζιχαντιστές εδώ και 10 χρόνια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr