Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Συνδιαχείριση ή πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς του ψευδοκράτους με τον «υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας» Οζντίλ Ναμί να καθιστά σαφές ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο «Υπουργός» τονίζει πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
Ακόμα και στο τεμάχιο 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες.
Ο ίδιος θέτει στην ουσία τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, καθώς και την αποδοχή συγκεκριμένου και σύντομου χρονοδιαγράμματος κατάληξης ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης.
Υπογραμμίζει, πάντως, πως από το νέο του «αξίωμα» θα προωθήσει την οικονομική συνέργεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως όχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος.
α) Οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες μόνο ως πολίτες μιας ενιαίας Κύπρου. Ως πολίτες του ψευδοκράτους δεν έχουν κανένα μερίδιο και β) Τα κοιτάσματα στα νότια της Κύπρου -ακόμα κι εάν η Κύπρος διχοτομηθεί επίσημα ή ακόμα κι εάν ενωθεί σε ομοσπονδία- ανήκουν σε εκείνους που ελέγχουν τις νότιες ακτές του νησιού, δηλαδή στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Εάν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες πρέπει να καταλύσουν το ψευδοκράτος τους και να πάρουν ξανά κυπριακά διαβατήρια ως πολίτες μιας ενιαίας Κύπρου, δίχως στρατό κατοχής και άλλα τουρκικά παρεμβατικά δικαιώματα. Αλλιώς μερίδιο «γιοκ»!