Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Με δύο νέες Νavtex που αφορούν το γερμανικό ερευνητικό πλοίο R/V MARIA S. MERIAN, η Τουρκία απάντησε το Σάββατο στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. που παρείχαν στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Με την πρώτη Νavtex η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.
Με τη δεύτερη Navtex οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
Οι δύο Navtex, 0283/18 και 0288/18, που μεταδίδονται μέσω του σταθμού της Αττάλειας, ζητούν ζώνη προστασίας του γερμανικού πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες και θα ισχύσουν από τις 2 Μαρτίου μέχρι και τις 3 Απριλίου.
Το συγκεκριμένο γερμανικό πλοίο είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου το 2010-2011, με βάση τη Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία, επικαλούμενη έρευνες με γερμανικό πλοίο, εκδίδει Νavtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας και της Κύπρου.