Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Stratfor: Γιατί o Eρντογάν μπορεί να εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Stratfor: Γιατί o Eρντογάν μπορεί να εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tην εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ διατυπώνει το γνωστό think tank Stratfor σε ανάλυσή του.

«Οι διαμάχες μεταξύ των πολλών κρατών που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «θερμαίνουν» τα νερά της περιοχής» σημειώνει η δεξαμενή σκέψης και προσθέτει:

«Στις 11 Φεβρουαρίου, η Κύπρος ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός διενήργησε ασκήσεις που εμπόδισαν πλοίο της ιταλικής εταιρείας Eni.

Η Κύπρος έχει προσλάβει την εταιρεία για εξορύξεις στα ύδατά της, τα οποία η Τουρκία διεκδικεί ως δικά της. Στη συνέχεια, στις 12 Φεβρουαρίου, μια τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ένα πλοίο του ελληνικού λιμενικού το οποίο βρισκόταν ανοικτά των Ιμίων, μια βραχονησίδα που διεκδικούν οι Τούρκοι.

Ως απάντηση και στα δύο επεισόδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την Τουρκία να «αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να βλάψουν τους δεσμούς καλής γειτονίας».

«Δείχνοντας να αναγνωρίζουν το αίτημα της ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία στις 14 Φεβρουαρίου απέσυραν τα πλοία τους από την περιοχή των Ιμίων, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Όμως, η διαμάχη μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για τα οικόπεδα εξόρυξης αερίου παραμένει σε εξέλιξη» σημειώνεται στην ανάλυση.

Όπως τονίζει το Stratfor, «η Κύπρος διενεργεί έρευνες σε αρκετά πετρελαϊκά οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περιοχή που η διεθνής κοινότητα θεωρεί ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, λέει πως τα οικόπεδα αποτελούν μέρος των εδαφών της, και για αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε τη διενέργεια των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.

Ως απάντηση, η Κύπρος ανακοίνωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι σχεδιάζει στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στις 15 Φεβρουαρίου η οποία όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το ναυτικό της Κύπρου και το ναυτικό της Τουρκίας βρίσκονται στην περιοχή, ενώ τα πλοία εξόρυξης εξακολουθούν να μην μπορούν να φτάσουν στα οικόπεδα στα οποία πρέπει να διενεργήσουν έρευνες».

«Τα επεισόδια αυτά αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας διαμάχης στη Μεσόγειο, η οποία έχει ενταθεί μετά την επιτυχή εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κύπρο σε ύδατα που αμφισβητεί η Τουρκία.

Ίσως προειδοποιώντας για τα πρόσφατα επεισόδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει την τουρκική (και τουρκοκυπριακή) ιδιοκτησία της υφαλοκρηπίδας στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Τουρκία πράγματι έχει αναλάβει επεκτατικές ενέργειες στα ύδατα και, καθώς η Κύπρος συνεχίζει να ανακαλύπτει πετρέλαιο στην περιοχή, αυτή η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να ενταθεί» καταλήγει το γνωστό think tank.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, ο δευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ΕΝΙ που επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις ανέφερε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίο της εταιρίας «δεν είναι υπό τον έλεγχο μας» αλλά απότελεί διπλωματικό ζήτημα.

Όπως τόνισε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας στο Reuters, οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Συμπλήρωσε δε πως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα.

Σήμερα το «Saipem 12000» θα κλείσει μία εβδομάδα κατά την οποία παραμένει σχεδόν ακινητοποιημένο στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις μετά τις νέες αυξήσεις

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr