Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πως περιέγραψε ο Κ. Μίχαλος την κατάσταση της οικονομίας στον Κ. Μητσοτάκη

Πως περιέγραψε ο Κ. Μίχαλος την κατάσταση της οικονομίας στον Κ. Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο Δ.Σ του ΕΒΕΑ παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη και να ξαναπάρει εμπρός η παραγωγική μηχανή της χώρας:

Αναλυτικότερα ο κ. Μίχαλος ανέφερε:

Σας καλωσορίζουμε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

• Το θέμα μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και οπισθοδρόμησης, μετά από περιόδους ακραίας αβεβαιότητας, τα πράγματα δείχνουν πλέον να έχουν σταθεροποιηθεί.

• Το προηγούμενο έτος έκλεισε με μια σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν αύξηση, με τη μεταποίηση να αναπτύσσεται, με τον τουρισμό να μεγεθύνεται, με την ανεργία να μειώνεται, έστω και αν παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς επίσης και με θετικά μηνύματα από τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

• Ωστόσο, γνωρίζετε καλά ότι, μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25%, δεν μπορεί να ανακάμψει με οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να ανακάμψει στηριζόμενη σε συγκυριακούς παράγοντες.

• Η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Χρειάζεται να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο. Αρκετό για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

• Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Περισσότερες εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Περισσότερα εξαγώγιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

• Το τι χρειαζόμαστε είναι προφανές. Το πώς θα διασφαλίσουμε, όμως, αυτό το στόχο παραμένει ζητούμενο.

• Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει βγει από την εντατική, αλλά εξακολουθεί να πάσχει σε αρκετά σημεία.

• Πάσχει από ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και στη στοχοποίηση, ιδιαίτερα, του ιδιωτικού τομέα. Μια πολιτική που αφαιρεί πόρους από την αγορά και από την κοινωνία.

• Εξακολουθεί να πάσχει από ένα προβληματικό ρυθμιστικό περιβάλλον, που τρέφει τη γραφειοκρατία. Από την πολυνομία και την κακονομία, που συνδυάζονται με ένα άκρως προβληματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

• Συνεχίζει να πάσχει από την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των πολιτών παραμένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού. Και για τους λίγους που μπορούν, το κόστος του δανεισμού είναι εξαιρετικά υψηλό.

• Πάσχει από ένα αναχρονιστικό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο λειτουργεί σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες της οικονομίας της γνώσης. Μια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που στερεί ευκαιρίες και προοπτικές, τόσο από τους αποφοίτους της, όσο και από την πατρίδα μας.

• Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πρέπει να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κοινωνική συνοχή.

• Όπως και ο ίδιος έχετε δηλώσει, μια βιώσιμη πολιτική αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, από την ανάδειξη νέων ευκαιριών για δουλειά και για αξιοπρεπή εισοδήματα.

• Και οφείλω να επισημάνω ότι σας τιμά το γεγονός ότι ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και κυρίως δεν έχετε πέσει, ως τώρα, στην παγίδα της παροχολογίας και των υποσχέσεων.

• Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι απευθυνόμαστε σε ευήκοα ώτα, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε τα κυριότερα αιτήματα του ΕΒΕΑ – και της επιμελητηριακής κοινότητας – με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης στη χώρα.

o Ζητούμε ένα σταθερό, προβλέψιμο και φιλικότερο προς το επιχειρείν φορολογικό καθεστώς. Με θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή της τάξης του 15% επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, με ενιαία φορολογική κλίμακα, αναμόρφωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, σταδιακή μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.
o Ζητούμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%, ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της καταγεγραμμένης απασχόλησης.
o Ζητούμε στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης, με έμφαση σε θέματα ρευστότητας, πρόσβασης σε καινοτομία και ανάπτυξης της εξωστρέφειας.
o Ζητούμε ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό περιβάλλον χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με άρση των capital controls, εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, διασφάλιση ρευστότητας και ανταγωνιστικού κόστους δανεισμού, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

o Ζητούμε δραστικές μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία.
o Ζητούμε ένα σαφές και σύγχρονο κανονιστικό περιβάλλον. Με ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης. Με ουσιαστικό νομοθετικό προγραμματισμό και μείωση του ρυθμιστικού όγκου. Με εξορθολογισμό και έλεγχο των υπουργικών και βουλευτικών προσθηκών και τροπολογιών.
o Ζητούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης.
o Ζητούμε ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, αλλά και με απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο. Με ανεξάρτητο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης όλων των εκπαιδευτικών φορέων, με αποτελεσματικότερη διασύνδεση και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

• Σε όλα τα παραπάνω θέματα, το ΕΒΕΑ έχει διατυπώσει λεπτομερείς και τεκμηριωμένες προτάσεις. Είμαστε και θα παραμείνουμε στη διάθεσή σας, να τις συζητήσουμε και να παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη, με σκοπό την εξειδίκευση και την εφαρμογή τους.

• Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε σε μία άριστη συνεργασία μαζί σας. Η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση για να μπορέσει να αφήσει πίσω της τις αδυναμίες και τις πληγές του παρελθόντος. Για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά με πραγματικά καλύτερες προϋποθέσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληθαίνουν τα τεκμήρια για συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του εγκλήματος των Τεμπών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr