Καμπανάκι χτυπά ο Ντόναλντ Τουσκ για τις προθέσεις της Πολωνίας στη περίπτωση που σταματήσει η εισροή κοινοτικών κονδυλίων.
Η Βαρσοβία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τις επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ για μια σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, που απειλούν κατά τις Βρυξέλλες την έννομη τάξη και τις δημοκρατικές αξίες της χώρας και ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) μπορεί να ωθήσει τη χώρα στο “Polexit”.
Σε συνέντευξή του στην πολωνική εβδομαδιαία εφημερίδα Tygodnik Powszechny, ο Τουσκ είπε ότι «για το PiS το όφελος της συμμετοχής στην ΕΕ συμπυκνώνεται στο ισοζύγιο πληρωμών αδιαφορώντας πλήρως για άλλα οφέλη, όπως η κοινή αγορά, η έννομη τάξη, η εγγυημένη ασφάλεια κτλ.
Όσο δεν είμαστε καθαροί συνεισφέροντες η συμμετοχή [στην ΕΕ] γι’ αυτούς αξίζει. Εύκολα, λοιπόν, μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση, όπου αν μια μέρα η Πολωνία βρεθεί ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφέροντες, η πολωνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να ρωτήσει τους Πολωνούς αν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και μετά να εργαστούν σκληρά ώστε να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να πουν αντίο».
Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν ενεργοποίησε κατά της Πολωνίας το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, που προβλέπει κυρώσεις και ενδεχόμενη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου.
Η πολωνική κυβέρνηση φάνηκε να επιδιώκει αυτή την εβδομάδα μια νέα αρχή και μια προσέγγιση των Βρυξελλών μετά την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στο πλαίσιο ανασχηματισμού.
«Δεν θέλουμε να είμαστε μια δογματική ή ακραία κυβέρνηση», είπε ο Μοραβιέτσκι ανακοινώνοντας τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. «Θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση που συνενώνει την οικονομία και την κοινωνία καθώς και τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις με ένα τοπικό επίπεδο».
Ο νέος πρωθυπουργός ταξίδεψε στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ «ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου» και τις μελλοντικές σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.