Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Γιατί το 2018 είναι ένα πολιτικό ορόσημο – Το ζήτημα έκδοσης των 8 έχει κλείσει

Τζανακόπουλος: Γιατί το 2018 είναι ένα πολιτικό ορόσημο – Το ζήτημα έκδοσης των 8 έχει κλείσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης προς την έξοδο από την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο, «που καθιστά τον Σεπτέμβριο του 2018 πολιτικό ορόσημο, εδραιώνοντας μια εποχή ταυτόχρονα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας» ανέπτυξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί προεκλογικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε τη θέση της αντιπολίτευσης ότι η παροχή κοινωνικών επιδομάτων και μερισμάτων σχετίζεται με προεκλογικούς σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι αυτό είναι η αντίληψη του παλιού πολιτικού συστήματος. Θύμισε ότι και πέρυσι, με την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης, είχε πλημμυρίσει η συζήτηση με προβλέψεις για εκλογές και πως έτσι και τώρα «θα φανεί ότι η λογική της υποστήριξης των αδύναμων δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τον οποιοδήποτε προεκλογικό σχεδιασμό, αλλά αντιθέτως είναι στον πυρήνα της λογικής της σημερινής κυβέρνησης».

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, είπε, έχει ως εξής: ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, διαπραγμάτευση για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του ελληνικού χρέους, ορισμό του πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί η δυνατότητα από τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτείται το χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, δηλαδή να «μην υπάρχει νέα δανειακή σύμβαση, πράγμα που έχει αποκλειστεί από το σύνολο των πολιτικών και τεχνοκρατικών δυνάμεων που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Άρα», σημείωσε, «βαδίζουμε στην κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρήματος από τον Σεπτέμβριο του 2018». Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ο μηχανισμός της επιτροπείας, ο οποίος λειτουργούσε στη βάση ότι η κυβέρνηση θα παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να γίνονται εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο που έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας για να είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους. «Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα, ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική εποπτεία, ωστόσο αλλάζει ολόκληρη η λογική που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2010 και μετά και γι αυτό τον λόγο ο Σεπτέμβριος του 2018 είναι ένα πολιτικό ορόσημο» σημείωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τις δύο βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για εξάντληση της τετραετίας: «Η πρώτη αφορά το ότι η οικονομική σταθερότητα στη χώρα πρέπει να εμπεδωθεί στο βάθος του χρόνου, επομένως το να σταματήσεις την 4ετία και να πας σε εκλογές επειδή θεωρείς ότι είναι το κατάλληλο πολιτικό μομέντουμ, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική οικονομία σε μια στιγμή που θα είναι η μεταβατική από τη μνημονιακή επιτροπεία στην περίοδο της σταθερότητας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η χώρα χρειάζεται και την πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να έχει και τη δυνατότητα και το πολιτικό σχέδιο να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό θα είναι μια εξαίρεση που θα προοιωνίζεται και έναν νέο κανόνα, τον κανόνα της πολιτικής σταθερότητας η οποία επανέρχεται στη χώρα μαζί με την οικονομική σταθερότητα».

Στο ερώτημα αν ο κ. Στουρνάρας αποτελεί εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ, οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο». Πρόσθεσε: «Ο κ. Στουρνάρας έχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να γίνεται η δουλειά του κ. Στουρνάρα είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση την οποία ορίζει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».

Το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών έχει κλείσει

«Η αντιπολίτευση σε σχέση με τα ζητήματα αυτά είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί χωρίς απολύτως κανέναν λόγο την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφορικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα θέματα γύρω από την αίτηση ακύρωσης εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης παροχής ασύλου Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Σημείωσε ότι δικαστές θα κρίνουν αν και κατά πόσον θα πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον συγκεκριμένο και ότι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις θα είναι η Δικαιοσύνη, και υπογράμμισε ότι όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο. Επισήμανε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους ύστερα από το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Επισήμανε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους, είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε ο Άρειος Πάγος σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα. Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους». Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε κατόπιν αυτών ότι το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση. «Έχουμε, αυτή τη στιγμή, τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς» είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής Αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό» τόνισε.

Σχολιάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ήταν ολίγον παραληρηματική η συγκεκριμένη δήλωση, εμείς σπεύσαμε να πούμε ότι καλό θα είναι ο κ. Τσαβούσογλου να σκέφτεται πριν να μιλάει». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν εκφράζει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και την απέδωσε σε έναν ευρύτερο «αγώνα» που γίνεται αυτή τη στιγμή από το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία για το ποιος θα κάνει την πιο εθνικιστική δήλωση, κάτι που εκτίμησε ότι αφορά περισσότερο τα εσωτερικά της Τουρκίας και όχι την Ελλάδα.

Για το εάν δυναμιτίζεται το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αυτά που συμβαίνουν, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Η δική μας στάση απέναντι στην Τουρκία είναι πάρα πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη: αυτό που λέμε είναι ότι θα είναι καλύτερο, επωφελέστερο, αποτελεσματικότερο και εποικοδομητικότερο και για την Τουρκία και για την ευρύτερη περιοχή αν οι γείτονες μας ακολουθήσουν μια πολιτική σεβασμού του κράτους δικαίου, ειρηνική, αλληλεγγύης, συζήτησης, διπλωματικών οδών και προσπάθειας οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και το σύνολο της ΕΕ». Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται το κλίμα πίεσης υπό το οποίο βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση και άρα την ένταση που εκπέμπει, ωστόσο σημείωσε ότι οι «Τούρκοι φίλοι μας» θα πρέπει να καταλάβουν ότι το θέμα του ασύλου δεν θα το κρίνει ούτε ο κ. Ερντογάν, ούτε ο κ. Τσαβούσογλου, ούτε ο κ. Τσίπρας, «θα το κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη στη βάση των αρχών της δίκαιης δίκης και τη βάση των αρχών που επιβάλλει το κράτος δικαίου».

Να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το ονοματολογικό

Σκληρό σχολιασμό σχετικά με τις κατηγορίες της ΝΔ για «διγλωσσία» της κυβέρνησης στο ζήτημα του ονοματολογικού για την πΓΔΜ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, απαντώντας έτσι και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν θα συναινέσει αν η κυβέρνηση δεν είναι αρραγής.

«Η ΝΔ ξεχνά την ίδια τη δική της ιστορία, ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο να μην επιλυθεί το ζήτημα το 1992 και στο να εκκρεμεί το πρόβλημα για 25 χρόνια» είπε και επισήμανε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ (μονοκομματική μάλιστα) είχε εμφανιστεί με δυο εισηγήσεις, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Επομένως, μια πολιτική δύναμη με αυτό το συγκεκριμένο παρελθόν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά περίεργο να κατηγορεί μια δικομματική κυβέρνηση για διγλωσσία στο ζήτημα αυτό» σημείωσε. Ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στα γεγονότα της περιόδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε κάνει και η εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από κάποια χρόνια, τότε που -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- όταν παρουσιάστηκε η εισήγηση από τον τότε ΥΠΕΞ Σαμαρά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 στον Πρόεδρο της Δημορκατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε ρωτήσει ο ΠτΔ τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί με την εισήγηση του ΥΠΕΞ του και ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει αρνητικά και με έμφαση και τότε ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει την απομπομπή του κ. Σαμαρά από την αίθουσα που γινόταν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχουν καταγραφεί αυτά στην ιστορία «και πρέπει να τα θυμίζουμε στη ΝΔ, η οποία ξαφνικά τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει διγλωσσία σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα επί 25 χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Εντός του 2018, με δεδομένη και τη θετική στάση που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία της FYROM δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και μια 25ετία και πως με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της FYROM πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρία, να βρούμε τους καταλληλότερους όρους και την καταλληλότερη διαδικασία ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος».

Σχολίασε ότι με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική καταγωγή του, καθώς υπάρχουν δύο συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και καταβολές, ο κ. Καμμένος τήρησε μια υπεύθυνη στάση. Δηλαδή, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται, ωστόσο είπε και κάτι άλλο: εφόσον υπάρχει μια συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο ο ίδιος στην επίλυση του ζητήματος.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει δυνατότητα για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία» δήλωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό που πρέπει να εμμείνουμε είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται εδώ για να λύνει και όχι για να δημιουργεί προβλήματα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο 2,6% Κασσελάκης καλεί εμμέσως σε αποστασία και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπ. Άμυνας του Τραμπ: «Γιατί είναι οι ισλαμιστές Τούρκοι στο ΝΑΤΟ;»

Ο τζιχαντιστής Ερντογάν αποκάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «κατά συρροή δολοφόνους» που απολαμβάνουν να σκοτώνουν παιδιά

Δημοσκόπηση GPO: Σε ελεύθερη πτώση η ΝΔ με 25,8% – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 17,4%, πέμπτος με 5,8% ο ΣΥΡΙΖΑ

Πού το πάει ο Σαμαράς; – Θα επαναληφθεί το 1993;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...