Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν προς βασιλιά Σαουδικής Αραβίας: Δώσε τέλος στον αποκλεισμό της Υεμένης

Μακρόν προς βασιλιά Σαουδικής Αραβίας: Δώσε τέλος στον αποκλεισμό της Υεμένης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης, προκειμένου να επιτραπεί η διανομή βοήθειας στη χώρα όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Για τη Γαλλία, δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη» και είναι «επιτακτικό τα δύο μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Μακρόν απευθυνόμενος στον βασιλιά Σαλμάν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής που είχαν την 24η Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Γαλλία καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τους αντάρτες Χούτι εναντίον του Ριάντ τη 19η Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη Συρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ευχή να επαναληφθεί «η διαδικασία της Γενεύης» και να υπάρξει «ένα ισορροπημένο σχέδιο ειρήνης» προκειμένου να εξευρεθεί μια «λύση που θα συμπεριλαμβάνει και θα σέβεται όλες τις κοινότητες» στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα μονάρχη για τη δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ριάντ στην αντιτρομοκρατική δύναμη της λεγόμενης Ομάδας των Πέντε (G5) του Σαχέλ, η οποία δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για να αναλάβει δράση.

Η Σαουδική Αραβία έχει προτείνει να οργανωθεί τον Ιανουάριο μια συνάντηση για να εξεταστούν οι εξελίξεις και τον Φεβρουάριο μια σύνοδος διεθνών δωρητών στις Βρυξέλλες.

Τον Νοέμβριο ο Μακρόν είχε πραγματοποιήσει ένα ταξίδι-αστραπή στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το 2018 ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ιράν, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται από το 2015 μιας στρατιωτικής συμμαχίας η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Οι τελευταίοι κατέχουν μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα Σαναά.

Το Ριάντ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη χώρα και επιτρέπει τη διέλευση φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορεύματα μόνο αφού επιθεωρηθούν.

ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει έντονες επικρίσεις για τον αποκλεισμό αυτό, καθώς στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου καταγράφεται η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο αριθμός των νεκρών από το 2015 ξεπερνά τους 8.750 ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί ήταν άμαχοι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Παράλληλα, το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την ιατρική περίθαλψη, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τα τρόφιμα.

Την περασμένη εβδομάδα η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι το λιμάνι Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, θα παραμείνει ανοικτό «για μια περίοδο τριάντα ημερών» ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Υεμένη πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορεύματα, κυρίως τρόφιμα και καύσιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούτι

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Σαουδική Αραβία 2034: «Μουντιάλ» χωρίς αλκοόλ

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες θαυμάζουν Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – «Μαύρο» σε Ερντογάν και Ζελένσκι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr