Τα απανωτά τζακπότ σε άλλα μαζικά τυχερά παιχνίδια θυμίζει αυτό που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την κλήρωση της φορολοταρίας του Δεκεμβρίου.
Θα είναι η δεύτερη κλήρωση που θα γίνει και όπως όλα δείχνουν θα είναι και η μεγαλύτερη που θα γίνει.
Ο λόγος; Θα μοιραστούν όλα τα χρήματα που αντιστοιχούν στους μήνες του 2017 για τους οποίους δεν έγιναν κληρώσεις.
Για τη φορολοταρία έχει προβλεφθεί ότι θα μοιράζεται κάθε μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή χίλιοι τυχεροί θα λαμβάνουν από χίλια ευρώ ο καθένας.
Στον φετινό προϋπολογισμό έχει δεσμευτεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ αλλά η μόνη κλήρωση που έχει γίνει είναι αυτή του Νοεμβρίου, δηλαδή έχει δοθεί μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ.
Αυτό που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά να μοιραστούν στους τυχερούς συνολικά 10 εκατ. ευρω.
Τα 9 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο και το ένα εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον Νοέμβριο (το εκατομμύριο του Δεκεμβρίου θα κληρωθεί τον Ιανουάριο 2018).
Οι κληρώσεις γίνονται με λαχνούς που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τον προηγούμενο μήνα.
Έτσι, στην κλήρωση του Δεκεμβρίου οι λαχνοί που θα μπουν στην ηλεκτρονική κληρωτίδα θα αντιστοιχούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα, η μεγάλη κλήρωση των υπόλοιπων 9 εκατ. ευρώ θα γίνει με λαχνούς που θα βασιστούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017.
Ωστόσο, η συγκέντρωση και η επεξεργασία όλων των στοιχείων συναλλαγών με κάρτες αυτής της περιόδου αποτελεί μια τεχνική πρόκληση που προσπαθούν από κοινού υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες να αντιμετωπίσουν.
Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα εντός του μήνα 10.000 φορολογούμενοι θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
Στη μεγάλη κλήρωση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι.
Ο υπολογισμός των λαχνών των φορολογούμενων γίνεται με βάση τη συνολική αξία των δαπανών τους με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο, όπως είναι οι κάρτες και οι μεταφορές πόσων σε λογαριασμό της επιχειρήσεις από την οποία πραγματοποιούν αγορές.
Οι λαχνοί υπολογίζονται με βάση την εξής κλίμακα:
– Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, ένας λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ.
– Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
– Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
– Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα 4 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τον αριθμό των λαχνών που έχουν συγκεντρώσει καθώς και αν είναι μεταξύ των τυχερών σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet (www.aade.gr).
Πηγή:Capital.gr