Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας κάνει περιφερειακό “παίχτη” τα Βαλκάνια – Νέο “χαστούκι” στον Ερντογάν

Ο Τσίπρας κάνει περιφερειακό “παίχτη” τα Βαλκάνια – Νέο “χαστούκι” στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη δεύτερη τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας πλέον θεσμοθετείται η Σύνοδος που άρχισε με ελληνική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επόμενοι Σύνοδοι θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι και τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Με αυτόν τον τρόπο μέσα σε λίγους μήνες δημιουργείται μία νέα περιφερειακή δυναμική.

Η συγκυρία της Βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ θα είναι μια «Βαλκανική Προεδρία».

Κατόπιν ελληνικής πρότασης, θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια, Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003 για τη διεύρυνση.

Η Σύνοδος των τεσσάρων στην Θεσσαλονίκη θα προετοιμάσει τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Στις παρεμβάσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που έχει υποστεί η Σερβία με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, μέσω της ένταξής της στην ΕΕ.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε αντίθεση με το 1884 σήμερα δεν περιμένουμε κάποιο Υπουργό Μεγάλης Δύναμης να καθοδηγήσει τη συνεργασία μας ή να λύσει τα προβλήματά μας.

“Με εφαλτήριο την ΕΕ και τις συμμαχίες μας, πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Οι συνομιλίες μεταξύ μας και με τους γείτονές μας είναι αναγκαίες, όσο δύσκολες και αν είναι. Ωστόσο πρέπει να βασιστούν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά της Συνθήκης της Λωζάννης” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Βούλγαρος Πρόεδρος έσπευσε να στηρίξει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις θέσεις της Αθήνας αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρησή της.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ενθάρρυνε την ΠΓΔΜ να προσέλθει στο διάλογο προκειμένου το 2018 να αποτελέσει έτος ορόσημο επίλυσης ονοματολογικού.

Τέλος, τα projects που τέθηκαν επί τάπητος στην Τετραμερή Σύνοδο αφορούσαν στην ενέργεια για τον αγωγό IGB και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις: Θεσσαλονίκη-Βάρνα-Βουκουρέστι και Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.

Θεμέλιος λίθος η Συνθήκη της Λωζάνης

«Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τις διεθνείς συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη της Λοζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε σε μία προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των κρατών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι εξελίξεις δύσκολες, εξελίξεις που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, εντείνονται οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Την ίδια στιγμή, συνολικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, κάποιες χώρες που θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις επιβάλουν την εθνική περιχαράκωση, την επιστροφή σε κάθε είδους εθνικισμούς, να υψώνουμε φράκτες και τείχη, να οδηγούμαστε σε ψυχροπολεμικές λογικές» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο «είναι καταστροφικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ευρώπης».

Οι συνομιλίες με γείτονες είτε είναι δύσκολες είτε είναι εύκολες είναι αναγκαίες

Με αφορμή ένα έγγραφο του 1884 του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών William Gladstone, ο οποίος έλεγε 133 χρόνια πριν ότι η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει στα Βαλκάνια να έχουν μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνομιλούν «είτε αυτό είναι εύκολο, είτε είναι δύσκολο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιον υπουργό ‘μεγάλης δύναμης΄ να μας το υποδείξει αυτό, πρώτα απ’ όλα γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις με την έννοια που γνωρίζαμε παλιά, που θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας καθοδηγήσουν, θα μας δείξουν τον ορθό δρόμο για την περιοχή μας» αλλά πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε από μόνοι μας την ανάγκη αυτής της συνεργασίας, της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό» και πρόσθεσε: «Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο, είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας».

«Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον» σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κοινά πρότζεκτ που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική, εμπορική συνεργασία και να χαράξουν το μέλλον των τεσσάρων χωρών σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.

«Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον, να πάρουμε στα χέρια μας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας γιατί η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά.» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας διδαχθούμε από την πλούσια Ιστορία της Βαλκανικής για να χαράξουμε το μέλλον μας σε ένα διαφορετικό δρόμο, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και συνανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι τέσσερις εδώ και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στους υπόλοιπους γείτονές μας».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ» και σημείωσε πως «υπάρχουν και σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο» λέγοντας πως «είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα».

Σημείωσε ακόμη ότι «προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επαναϋγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη», η οποία μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, καθώς θα προχωρήσει, όπως είπε, και η κατασκευή του κάθετου άξονα, του IGB, που θα διανσυδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον LNG και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας να πάει φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία.

«Ο λεγόμενος λοιπόν IGB, στον βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότζεκτ πάρα πολύ ουσιαστικό που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ακόμη σημαντικά πρότζεκτ που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, στην Καβάλα, με τον κ. Μπορίσοφ και το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «μπορούμε να το επεκτείνουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργκάς, το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη».

Επίσης, ανέφερε ότι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στο οποίο «θα εργαστούμε από κοινού για να βρούμε χρηματοδότηση είναι ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης- Βελιγραδίου».

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Με αφορμή τη σημερινή δεύτερη Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχουμε πλέον «έναν νέο θεσμό εποικοδομητικό, δημιουργικό, ουσιαστικό για την κοινή πορεία των χωρών μας αλλά και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων».

Επανέλαβε δε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ σύντομα, να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος που έχει τις ρίζες του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε συνολικά αυτή η περιοχή των Βαλκανίων» και η Σερβία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Δεν μπορεί η Σερβία να είναι έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια στον βαθμό που η πλειοψηφία των πολιτών της επιθυμεί να ενταχθεί σ’ αυτήν» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προεδρία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το α’ εξάμηνο του 2018, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι μια «βαλκανική προεδρία» και πως τον Μάιο του 2018, στη Σόφια, «μας δίνεται η ευκαιρία να αναζωογονήσουμε την ατζέντα του 2003», μια ατζέντα «που θα βασίζεται σαφώς στην αιρεσιμότητα αλλά και σ΄ ένα όραμα για το μέλλον της περιοχής μας».

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι «όλα όσα κάναμε από κοινού σήμερα θα ωφελήσουν τους λαούς των χωρών μας».

Ο κ. Βούτσιτς τόνισε πως «συζητήσαμε κοινά πρότζεκτ που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και την περιοχή» και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία λέγοντας πως είναι μείζονος σημασίας το πρότζεκτ «γιατί επιτρέπει σε περισσότερους αγωγούς να περνούν από την περιοχή μας και διασφαλίζεται η ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τους τρεις πρωθυπουργούς για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Στην ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

«Η οικογένεια της Ευρώπης θα γίνει πιο πλούσια με την ένταξη της Σερβίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Στην τετραμερή σύνοδο συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις χώρες της περιοχής σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, όπως είπε ο κ. Τουντόσε, ο οποίος και ανακοίνωσε πως η επόμενη σύνοδος θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, στο Βουκουρέστι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...