Γευστικότατη τάρτα βερίκοκο, ότι πρέπει για να συνοδεύσει τον απογευματινό σας καφέ!
1 φύλλο σφολιάτας
8 – 12 βερίκοκα
100 γρ. ζάχαρη (+1 κουτ. του γλυκού)
50 ml. νερό
55 γρ. βούτυρο
Φτιάχνουμε τη γέμιση χωρίζοντας πρώτα τα βερίκοκα στα δύο και αφαιρώντας το κουκούτσι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη (για 2- 3 λεπτά).
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και γίνει σαν σιρόπι, ανεβάζουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να σιγοβράζει.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να καραμελώσει (για 4-5 λεπτά).
Μόλις καραμελώσει το σιρόπι το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 40 γρ. βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το σιρόπι.
Το αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά.
Σε ένα ταψάκι αντικολλητικό ή σε μια ταρτιέρα 24 – 25εκ. ρίχνετε τη βουτυράτη καραμέλα.
Βάζουμε τα βερίκοκα στην ταρτιέρα με την κομμένη πλευρά τους κάτω, το ένα κοντά κοντά στο άλλο.
Στρώνουμε από πάνω τη σφολιάτα.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία την τάρτα.
Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε την τάρτα για 25 – 30 λεπτά, ή έως ότου ροδίσει.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή κρέμα.