Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα με τη “μάσκα” του φίλου – Θέλει να τον σώσουμε και δεν αρκούν τα… χαμόγελα

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα με τη “μάσκα” του φίλου – Θέλει να τον σώσουμε και δεν αρκούν τα… χαμόγελα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καλό κλίμα, εν όψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, καλλιεργεί η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, η οποία σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την Πέμπτη αναφέρει ως ένδειξη αλλαγής στις σχέσεις των δύο χωρών, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Η προγραμματισμένη για το διάστημα 7-8 Δεκεμβρίου επίσκεψη (η οποία όμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα) θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από εν ενεργεία Τούρκο Πρόεδρο εδώ και 65 χρόνια καθώς ο τελευταίος Πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952.

Επισημαίνεται ότι αν και γείτονες, οι οποίοι μάλιστα μοιράζονται μία κοινή κληρονομιά η οποία περιλαμβάνει «την κουζίνα και τους παραδοσιακούς χορούς», οι σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν τεταμμένες για καιρό, με «λίγες βελτιώσεις στο πέρασμα του χρόνου».

Όπως αναφέρεται, η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του γεννημένου στην Ελλάδα Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, η επίσκεψη αυτή θα βελτιώσει «περαιτέρω» τις διμερείς σχέσεις.

«Νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα» φέρεται να δήλωσε ο Χακάν Τσαβούσογλου.

Επιπρόσθετα αναφερόμενος στις πρόσφατες υψηλού επιπέδου επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα, ο Χακάν Τσαβούσογολου φέρεται να δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμπληρώσει τις προηγούμενες συναντήσεις.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη τον [προσεχή] Φεβρουάριο σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν τρία προγραμματισμένα έργα μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρώτο αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, το δεύτερο αφορά την υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης και το τρίτο τη δημιουργία μίας [οδικής] γέφυρας στη διασυνοριακή δίοδο Κήπων-Υψάλων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν στη διάρκεια της θητείας του, ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, πραγματοποίησε δύο επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα το 2004 και το 2010 ενώ υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις “άνθισαν” περαιτέρω από το 2015 όταν ανέλαβε την εξουσία ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην προσωπική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο αρχηγών κάνοντας αναφορά στη γραβάτα που είχε κάνει ως δώρο ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο δημοσίευμα γίνεται συνοπτική ιστορική παράθεση των σχέσεων των δύο χωρών που πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, κάνοντας αναφορά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και στην Ελλάδα ως «κατακτητική δύναμη» ύστερα από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επιπλέον αναφέρεται ότι μεταξύ των ακανθωδών θεμάτων στις σχέσεις των δύο χωρών περιλαμβάνεται το Κυπριακό, τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ενώ γίνεται μνεία και στο άσυλο που χορήγησε η Ελλάδα σε οκτώ στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Τονίζεται όμως ότι «τα δύο έθνη παραμένουν στενά συνδεδεμένα ειδικά μετά την προσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας το 1999», με τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία, ενώ αναφέρεται ότι αμφότερες οι χώρες συνιστούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η μία για την άλλη.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιούνιο στην οποία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν μπροστά παραχωρώντας μία κοινή συνέντευξη Τύπου παρά τα προαναφερθέντα ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Χαρακτηριστικά, ο Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στην αρνητική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου στην έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούν το θέμα να «επιφέρει ένα “κτύπημα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στριμωγμένοι οι Τούρκοι

Η Τουρκία, προσθέτουμε με τη σειρά μας, βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση εξαιτίας της νεο-οθωμανικής της αμετροέπειας και του ισλαμικού αντιδυτικισμού που διαδίδει το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επεδίωξε την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας πρωτίστως για να δείξει ένα καλό πρόσωπο στη Δύση.

“Εάν μας δέχονται οι Έλληνες, οι παραδοσιακοί μας ανταγωνιστές, εσείς οι υπόλοιποι γιατί δεν μας θέλετε;” είναι το μήνυμα που προσπαθεί να εκπέμψει η τουρκική πλευρά.

Την ίδια ώρα η Τουρκία απομακρύνεται συνεχώς από τη Δύση -εάν ήταν ποτέ “δυτική”- συμμαχώντας με τη Ρωσία και το Ιράν στην κρίση της Συρίας και ευρύτερα από ό,τι διαφαίνεται.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου την έχει φέρει απέναντι στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Η ένταση με τους Άραβες επιδεινώθηκε από τη στιγμή που η Τουρκία ανέλαβε την “προστασία” του Κατάρ, το οποίο έχει μετατρέψει σε προτεκτοράτο της.

Οι σχέσεις της και με τις ΗΠΑ είναι χειρότερες από ποτέ, με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς να προτιμούν τους Κούρδους ως αξιόπιστους συμμάχους, πράγμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα που καταγγέλλει σενάρια και σχεδιασμούς διαμελισμού του τουρκικού κράτους.

Από την άλλη, η ανάδειξη της Ελλάδας σε ρόλο περιφερειακής ηγέτιδας δύναμης, πυλώνα σταθερότητας και προμαχώνα της Δύσης στα Βαλκάνια, απομονώνει την Τουρκία και από τα Βαλκάνια.

Όλο αυτό το ασφυκτικό στρίμωγμα, που σχετίζεται και με τις στενές σχέσεις του τουρκικού καθεστώτος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φέρνει τον Ερντογάν στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί αυτά που έχει απολέσει ως να τα έχει.

Η χώρα μας καλά κάνει και μιλά στους Τούρκους, αρκεί να είναι απόλυτη συνείδηση η δυσμενής τους θέση.

Ο Ερντογάν έρχεται στην Ελλάδα αναζητώντας σανίδα σωτηρίας. Να προσέξουμε μόνο, γιατί δίνοντάς του μια σανίδα στο τέλος μπορεί να αποπειραθεί να μας πάρει ολόκληρη τη βάρκα.

Οι Τούρκοι έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι δεν τηρούν συμφωνίες και δεν είναι εμπιστοσύνης. Ως ανατολίτες κουτοπόνηροι εκπέμπουν μια “καλοσύνη” που στην πραγματικότητα είναι “δουλοπρέπεια”, έτσι μαθαίνουν από μικρά παιδιά να συμπεριφέρονται, αλλά εμείς εάν κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας θα πάρουν το μήνυμα ότι ούτε με χαμόγελα, ούτε με αγριάδες, μπορούν να μας αποσπάσουν από το ζητούμενο, δηλαδή να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και να φέρονται ως κανονικό κράτος.

Δυστυχώς το πολυεθνικό απομεινάρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η σημερινή Τουρκία, δεν κατάφερε τα τελευταία 100 χρόνια, παρά τον επιφανειακό εκδυτικισμό της ελίτ της, να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα. Παραμένει ένα πολυεθνικό αμάλγαμα που το κρατά συγκολλημένο το Ισλάμ και η επιθετικότητα και αυτό είναι πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr