Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Ισλαμιστές, Κατασκοπεία, Μουσουλμάνοι, Πράκτορες, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τούρκοι,
Είκοσι εννέα άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση για ένα διάστημα 15 ημερών, με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Τουρκίας. Επίσης κατηγορούνται ότι είναι μέλη μιας «τρομοκρατικής» οργάνωσης, όπως έγινε γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα της Αιγύπτου.
Την ίδια ώρα, όπως διευκρίνισε η εισαγγελία σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε, πολλοί άλλοι ύποπτοι διαφεύγουν της σύλληψης στη χώρα και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του εισαγγελέα Ναμπίλ Σαντέκ, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι υπήρξε «μια συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας μαζί με μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων».
Η Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκάλυψε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και άτομα εντός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με στόχο να υπονομεύσουν και να διαταράξει τα κρατικά όργανα της Αιγύπτου, ανέφερε η εισαγγελία σε δήλωσή της, την Τετάρτη, χωρίς να παρέχει τα ονόματα ή τις εθνικότητες των υπόπτων.
Οι αρχές έχουν επίσης κατηγορήσει τους υπό κράτηση, αλλά και άλλους που πρέπει να συλληφθούν, για παράνομη υποκλοπή τηλεπικοινωνιών, εμπορία ξένων νομισμάτων χωρίς άδεια και ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.
Το δελτίο τύπου αναφέρεται σε ένα τέχνασμα που προέβλεπε τη χρήση τουρκικών διακομιστών οι οποίοι θα επέτρεπαν την παρακολούθηση της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, όπως και την εγκατάσταση ενημερωτικών πλατφορμών που θα μετέδιδαν από το εξωτερικό «ψευδείς πληροφορίες και φήμες» στην Αίγυπτο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου έκαναν εφόδους στις οικίες και τους χώρους εργασίας των υπόπτων. Επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, τόνισε επίσης ο εισαγγελέας.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Τουρκία και το Κατάρ ότι στηρίζουν την Αδελφότητα, πιέζοντας τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων. Πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατέφυγαν στο Κατάρ και την Τουρκία, μετά τις εξεγέρσεις του 2013.