Τη Δευτέρα το TRIBUNE, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων για την εξέταση του Σχεδίου «Σκόπια 2014», Μίροσλαβ Γκρτσεφ, που αποφάνθηκε ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα αγάλματα του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων επειδή είναι… αυθαίρετα, επεσήμανε ότι:
«Ωστόσο, η απομάκρυνση των αγαλμάτων της ψευδοϊδεολογίας με το πρόσχημα ότι δεν τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν εγγυάται ότι στο μέλλον τα αγάλματα αυτά δεν θα επιτρέψουν στη θέση τους με μια νόμιμη διαδικασία.
»Είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε, διότι ο Γκρτσεφ πουθενά δεν κάνει σαφές ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο, που ήταν Έλληνες, αλλά επικαλείται παρανομία του προηγούμενου καθεστώτος.
»Δίχως σαφή ομολογία ότι πρόκειται για αγάλματα Ελλήνων βασιλέων και ότι οι βουλγαρόφωνοι Σκοπιανοί δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, άρα αυτά τα μνημεία είναι ξένα ως προς την ιστορία τους, εύλογα προκύπτει η υποψία ότι μια τέτοια απομάκρυνση μπορεί να είναι προσωρινή».
Ως TRIBUNE θεωρούμε αυτονόητο να ακούγονται ξεκάθαρες κουβέντες εάν θέλουμε να καταλήξουμε κάπου. Και όπως λέει ο ελληνικός λαός, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Γκρτσεφ: Όλα επινοήθηκαν επί Γιουγκοσλαβίας
Το μήνυμά μας ελήφθη και με νέες του δηλώσεις ο Σκοπιανός αξιωματούχος, που μεταδίδει η σκοπιανή ιστοσελίδα ενημερωτική ιστοσελίδα MKD, σε ανάρτησή της με τίτλο «Για τον Μίροσλαβ Γκρτσεφ το “μακεδονικό” κράτος, έθνος, γλώσσα και πολιτισμός έχουν επινοηθεί», αναφέρει ότι ο Μίροσλαβ Γκρτσεφ, πρώην δήμαρχος του δήμου Τσένταρ των Σκοπίων (περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90), μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του κυβερνώντος SDSM, σύμβουλος του νυν Υπουργού Πολιτισμού και επικεφαλής της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την εξέταση του σχεδίου “Σκόπια 2014”, δήλωσε ότι «το “μακεδονικό” κράτος στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κυριολεκτικά επινοήθηκε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, ιδρύθηκε για πρώτη φορά και λόγω αυτού απέκτησαν οντότητα και το “μακεδονικό έθνος”, ο “μακεδονικός” πολιτισμός, η “μακεδονική” γλώσσα, όλα τα “μακεδονικά” σύμβολα, όλα τα “μακεδονικά” καλλιτεχνικά επιτεύγματα».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Γκρτσεφ έκανε την παραπάνω δήλωση στη σερβική γλώσσα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας», όπου έχουν συγκεντρωθεί δηλώσεις διανοούμενων από όλα τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το TRIBUNE αναδημοσιεύει με ικανοποίηση τις δηλώσεις του Σκοπιανού αξιωματούχου που συμβάλλουν στην επίλυση της απομόνωσης της χώρας του.
Ωστόσο, δεν αρκεί ένας αξιωματούχος. Το ορθό θα ήταν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα όλοι οι σημαίνοντες της κυβέρνησης Ζάεφ να λάβουν σειρά και να αποποιηθούν την “ψευδοϊδεολογία”, ώστε να προχωρήσουμε σε μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο και στην ιστορία.